Szkinhedek, hekkerek és szamárfül a parlamentben

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint / VS.hu/Hirling Bálint

-

Gyurcsányék máris meghekkelték a feleakkora Országgyűlést. Ki volt szkinhed és miért mutatott szamárfület a kormánypárti politikus? Folyamatosan frissülő hírfolyamunkat itt követhetik.


15:02

Orbán végül nem beszélt

Gyula Várkonyi

- -

15:01

Szombaton háromtól folytatják

Gyula Várkonyi

Szombaton délután három órakor lesz az Országgyűlés következő ülése, amelyen megválasztják Orbán Viktort miniszterelnöknek, aki le is teszi az ünnepélyes esküt - jelentette be Kövér László házelnök a keddi alakuló ülés végén. A Fidesz tervei szerint a szombati - várhatóan csak a miniszterelnök-választásról szóló - ülést követően a Kossuth téren nagygyűlést tartanak a Orbán Viktor megválasztása alkalmából.


14:59

Orbán ma nem beszél, az ülésnek vége

Gyula Várkonyi

Bár az előzetes napirendben szerepelt, de Orbán Viktor mégsem beszél kedden az Országgyűlésben, hanem majd szombaton teszi ezt meg. Kövér László Házelnök egyébként a keddi ülésen bejelentette, hogy a kormány megbízatása megszűnt, de a jelenlegi kabinet az új kormány megalakulásáig hivatalban marad. A képviselők a keddi ülés zárásaként megszavazták az új bizottsági struktúrát, valamint Gulyás Gergelyt a törvényalkotási bizottság elnökének, végül pedig elénekelték a Szózatot.


14:59

Jegyzője és háznagya is van az új Országgyűlésnek

Gyula Várkonyi

Teljes a házvezetés, miután a képviselők kedden a Házelnök és az alelnökök mellett megválasztották a 10 jegyzőt, illetve a háznagyot is. Mától az Országgyűlés jegyzője a fideszes Pócs János, Pogácsás Tibor, Szűcs Lajos, Földi László és Móring József Attila, az MSZP-s Gúr Nándor és Hiszékeny Dezső, a jobbikos Hegedűs Lorántné és Mirkóczki Ádám, valamint az LMP-s Schmuck Erzsébet, a háznagyi teendőket pedig továbbra is Mátrai Márta (Fidesz) látja el.


14:55

Semjént és Mesterházyt is felháborította Pásztor megtámadása

Gyula Várkonyi

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének a megtámadása a nemzet egysége ellen intézett támadás. "A felelőtlen elkövetők tettét - akár őrültek, akár provokátorok - mélységesen elítéljük. Méltatlan cselekedetükkel az egész nemzetet ütötték arcul" - fogalmazott közleményében Semjén Zsolt. Mesterházy Attila felháborítónak, az emberi méltóság és a magyar demokrácia sérelmének is tartja azt, hogy egy jobbikos volt képviselő felhívására inzultálták Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét. Az MSZP elnök-frakcióvezetője felszólította a Jobbikot, hogy kérjen bocsánatot Pásztor Istvántól és az általa képviselt vajdasági magyaroktól. Mint arról beszámoltunk kedd délelőtt, amikor az Országház előtti Kossuth Lajos téren a földtörvény ellen tüntető Gaudi-Nagy Tamás észrevette Pásztor Istvánt, elkezdett neki üzengetni a megafonban. Pásztor Istvánhoz ekkor egyre több tüntető szaladt oda, főleg nők állták körbe, szidalmazták, bolseviknak nevezték, lökdösődés is kialakult, és állítólag le is köpték a politikust.


14:31

Demeter Márta MSZP-s képviselő okostelefonál

Gyula Várkonyi

- -

14:29

Kövér László házelnöki esküje

Gyula Várkonyi

- -

14:26

Kövér: ez az első Országgyűlés, amely a teljes nemzetet képviseli

Gyula Várkonyi

A most megalakult Országgyűlés az első, amely a teljes nemzetet képviseli - mondta elnöki köszöntőjében Kövér László a házelnökké választása után. Mint fogalmazott: „már több tapasztalatom van, mint amennyi illúzióm maradt”. Hozzátette: óvatos reményre lát alapot a tekintetben, hogy ebben a négy évben maguk mögött hagyhatják a vitákat eddig folyamatosan kísérő terméketlen küzdelmeket.


14:13

És igen: megválasztották Sneidert alelnöknek

Gyula Várkonyi

Megválasztotta az új parlament Sneider Tamást a Jobbik jelöltjét az Országgyűlés alelnökének, akit az összes többi ellenzéki párt ellenzett szkinhed-múltja miatt. Sneider mellett Jakab Istvánt, Lezsák Sándort, Gulyás Gergelyt (mindhárom Fidesz), Latorcai Jánost (KDNP) és Hiller Istvánt (MSZP) is megválasztották a képviselők alelnöknek. Míg azonban az utóbbi öt jelöltre csak 2 nem szavazat érkezett, addig Sneiderre 35-en szavaztak nemmel és öten tartózkodtak. Az LMP képviselői tartózkodtak, az MSZP, a DK, az Együtt-PM képviselői és Fodor Gábor elutasították Sneider megválasztását.


13:56

Az új házalelnök, aki saját bevallása szerint nem volt aktív tagja a szkinhed szubkultúrának

Gyula Várkonyi

Schneider Tamás Sneider Tamás

13:52

Az új és kicsi Ház

Gyula Várkonyi

- -

13:50

Kövér Lászlót újraválasztották az Országgyűlés elnökének

Gyula Várkonyi

A parlament 171 igen, 19 nem szavazattal és 3 tartózkodással újra megválasztotta Kövér Lászlót az Országgyűlés elnökének. Érdekesség, hogy előre csak a DK jelentette be, hogy nem támogatják Kövér megválasztását, de nekik csak 4 képviselőjük van. Kövér Lászó már az esküt is letette, bár Turi-Kovács Béla korelnök belebakizott a szövegbe: a képviselői esküt olvasta elő, Kövér azonban helyesen mondta és az Országgyűlés elnökeként tette le az esküt. Később Turi-Kovács közjegyzőnek nevezte Csizi Péter jegyzőt, emiatt elnézést kért. Mint mondta: egy ügyvéd örökké ügyvéd marad.


13:25

Az LMP alaptörvénybe foglalná a kormányprogram vitáját

Gyula Várkonyi

Az LMP az alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy a miniszterelnök megválasztása kötelezően járjon együtt a kormányprogram megvitatásával és elfogadásával. Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője „több mint döbbenetesnek” nevezte, hogy a Fidesz-KDNP választási- és kormányprogramot sem hirdetett.


13:20

Ami marad

Gyula Várkonyi

74 törvényjavaslat maradt „folyamatban”, ebből 13 a kormányé. Egy április végi dokumentum szerint a mostani ciklusra 8 marad tárgysorozatban. A legrégebbi egy 2008-as, ami a mezőgazdasági támogatási rendszerről szól. Ugyanúgy záróvitára vár, mint várt 2010 májusában. Ezt a törvényt még Sólyom László küldte vissza a Parlamentnek, de sem a törvény szövege, sem a levél nem érhető el az Országgyűlés honlapján.

Nyolcból öt valamilyen külföldi országgal kötött egyezmény vagy megállapodás, vagy abból következő törvényalkotási feladat. Egy 2008-as törvénnyel kapcsolatban még mindig várják az Alkotmánybíróság döntését. A kormány két határozati javaslatot tart meg, az egyik Nagykőrös megyeváltási kezdeményezéséről szól, a másik a foktői képviselő testület feloszlatásáról szól.


13:18

Molnár Zsolt: nem voltam szkinhed, félhosszú hajam volt

Gyula Várkonyi

Nagyon esős idő volt, ezért húzott a fejére kapucnit, és egyébként is a mai napig sokat hord kapucnis pulóvereket Molnár Zsolt az MSZP országgyűlési képviselője. Erról az ellenzéki politikus beszélt kedden arra reagálva, hogy az mno.hu írása szerint 1992 októberében szkinhedek között állva a fejére húzott kapucniban kifütyülte Gönz Árpád köztársasági elnököt.

Molnár Zsolt szavai szerint semmilyen szkinhedcsoportnak nem volt soha sem a tagja és aki ezt állítja azt bepereli. Azt elismerte, hogy 1992 októberében valóban a téren állt, de a fütyüléshez nem volt semmi köze. Bevallotta: az akkori 168 órából - amelynek képriportjára az mno.hu alapozta a mostani cikkét - öt darabot is vásárolt, hiszen büszke volt arra, hogy bekerült az újságba. Mint mondta: első megválasztása - 2006 óta - várja, hogy ezek a képek előkerüljenek, ezért is hordja magával az akkori - 1992-es - érettségi tablóképét, amelyen középen elválasztott félhosszú haja van és amelyet kedden is megmutatott az újságíróknak. Szerinte az ügy mostani nyilvánosságra hozatala csak elterelés és egy politikai hecckampány része.


13:16

A hekkelők

Gyula Várkonyi

- -

13:14

Állítólag leköpték a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét

Gyula Várkonyi

Épp átment a Kossuth téren Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, amikor Gaudi-Nagy Tamás, volt jobbikos országgyűlési képviselő kiszúrta őt, és lehazaárulózta a feltehetően az alakuló ülésről eljövő vajdasági politikust - számolt be a hvg.hu. A volt országgyűlési képviselő felszólalására tüntetők szaladtak oda Pásztorhoz, elkezdték szidalmazni, lökdösni, és állítólag le is köpték. Rendőröknek kellett megvédeniük.


12:47

A DK nem szavazza meg Kövér Lászlót

Gyula Várkonyi

A DK-s Molnár Csaba arról beszélt, hogy nemmel szavaznak Kövér László megválasztására az Országgyűlés elnökének, mert méltatlannak és alkalmatlannak tartják a poszt betöltésére. A politikus "iszonyú érzésnek" nevezte, hogy a Jobbik frakciója mögött kell ülniük az ülésteremben. Szerinte egyébként ez csak Kövér László "ócska és kicsinyes bosszúja" a DK felé.


12:34

A DK meghekkelte a mai parlamenti esküt

Gyula Várkonyi

A DK országgyűlési képviselői (Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Oláh Lajos) az alábbi szöveggel egészítették ki a parlamenti esküt. A szöveget szóban is elmondták az ülésteremben és írásban is csatolták az esküokmányhoz. "Fogadom, hogy mindent megteszek a Köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új Alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak." A DK-sok azért ezt a megoldást választották, mert nem akarták veszélyeztetni parlamenti mandátumuk átvételét.


12:29

Az Együtt-PM tiltakozik Dúró Dóra bizottsági elnöki és Sneider Tamás parlamenti alelnöki jelölése ellen

Gyula Várkonyi

Az Együtt-PM tiltakozik a jobbikos Dúró Dóra bizottsági elnöki és Sneider Tamás országgyűlési alelnöki jelölése ellen, ezért a róluk döntő voksoláson a szövetség független képviselői nemmel fognak szavazni. Megdöbbentőnek tartják, hogy a szocialista képviselők "engedtek Kövér László zsarolásának" azért, hogy ők is delegálhassanak egy parlamenti alelnököt. A négy képviselő szavazata egyébként nem befolyásolja a szavazás eredményét.


12:25

Megalakultak a frakciók, most házelnököt választanak

Gyula Várkonyi

Bejelentették a frakciók megalakulását is. Mint azt tudni lehetett a Fidesz 117 fős képviselőcsoportját Rogán Antal, a 16 fős KDNP-frakciót Harrach Péter, a 29 fős MSZP-frakciót Mesterházy Attila, a 23 fős Jobbik-frakciót Vona Gábor, az 5 fős LMP-frakciót pedig Schiffer András vezeti. Most újra szünet következik, ami alatt a képviselők titkos szavazással választhatják meg újra Kövér Lászlót az Országgyűlés elnökének.


12:23

Megalakult!

Gyula Várkonyi

És igen: a képviselők letették az esküjüket, és ezzel az új Országgyűlés hivatalosan is megalakult. Az eskü előtt és után fanfárok szavára vonultak be, majd ki a történelmi zászlók.


12:15

Exek

Gyula Várkonyi

- -

12:14

Megtörtént az első szavazás az új Országgyűlésben

Gyula Várkonyi

A képviselők a saját mandátumukat és a nemzetiségi szószólók mandátumait igazolták. A 199 képviselőből az elnöklő Turi-Kovács Béla nem szavazott, valamint a jobbikos újonc Ander Balázs sem, aki ugyanakkor elvileg a helyén volt, de nem nyomott gombot. A szavazást követően felolvassák a képviselők névsorát, majd következhet az eskütétel, amely tartogat érdekességeket, hiszen több ellenzéki párt is jelezte, hogy nem szívesen esküsznek az alaptörvényre.


12:00

Fodor Gábor máris unja

Gyula Várkonyi

- -

11:59

Éppen mandátumokat vizsgálnak

Gyula Várkonyi

Az NVB és az NVI elnökének beszédei után megvizsgálják a képviselők mandátumait, hogy nem összeférhetetlenek-e. Ezt a korelnök - Turi-Kovács Béla - és a korjegyzők - Bana Tibor és Demeter Márta - mellett a névsorrend első öt helyezetje alkotta testület teszi meg. Vagyis Ágh Péter (Fidesz), Apáti István (Jobbik), Ander Balázs (Jobbik), Aradszki András (Fidesz) és Bajnai Gordon (Együtt-PM) nézik át a képviselők nyilatkozatait a következő 20 percben.


11:53

A választási szervek vezetői kritikákat is megfogalmaztak

Gyula Várkonyi

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke is felszólalt a nyitóülésen. Beszédében a többes ajánlás problémáit ecsetelte, szerinte ez visszaélésekhez vezethet, ezért azt javasolta, hogy próbálják meg a bizniszpártokat a többes ajánlások megtiltásával visszaszorítani. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke is felszólalt, ő a levélszavazás regisztrációját szeretné erősíteni. Kiemelte a határon túliak problémáját, ám a külföldön dolgozókról szólva pozitívumnak nevezte, hogy így is milyen sokat szavaztak.


11:44

Vicces Fidesz-KDNP tablókép

Gyula Várkonyi

- -

11:33

A Fidesz az örökmécsesnél koszorúzott, a Jobbik a Szent Koronánál tett esküt

Gyula Várkonyi

Reggel, még az ülés kezdete előtt ökumenikus istentiszteleten vett részt a Fidesz- és a KNDP-frakció, amelyek tagjai ezt követően egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el a Batthyány örökmécsesnél. A Jobbik megválasztott országgyűlési képviselői az alakuló ülést megelőzően - akárcsak négy évvel ezelőtt - az Országházban a Szent Koronát körbeállva tettek esküt.


11:00

A rendőrök megnyitották a Kossuth teret

Gyula Várkonyi

A rendőrség leszedte a Kossuth tér előtt kihúzott szalagot, ám a demonstrálók nem özönlötték el a teret.


10:57

A korelnök és az államfő

Gyula Várkonyi

Turi-Kovács Béla és Áder János Turi-Kovács Béla és Áder János

10:46

Az új Ház

Gyula Várkonyi

- -

10:44

A korelnök Deák szobrot szeretne látni a Kossuth téren

Gyula Várkonyi

A köztársasági elnök után a korelnök - vagyis a legidősebb képviselő - a fideszes Turi-Kovács Béla vette át az ülés vezetését és tartott rövid beszédet. Ebben többször is elismételte, hogy az alakuló ülés nem a politikusok, hanem a demokrácia ünnepe, április 6-a pedig nem csak választás, hanem népszavazás volt. Emellett beszélt arról is, hogy a magyar nők még a karriernél is jobban akarnak gyereket és ennek feltételeit kell a politikusoknak biztosítaniuk. A kormánypárti politikus emellett szeretne egy Deák Ferenc szobrot a Kossuth térre.


10:35

Zenés mulatság a Házban

Gyula Várkonyi

10 óra után nem sokkal megkezdődött az Országgyűlés alakuló ülése, amelyet Áder János köztársasági elnök nyitott meg, majd a képviselők elénekelték a Himnuszt. Az ülés kezdete előtt egyébként az ülésterembe érkező képviselőket és vendégeket a Jánosi együttes szórakoztatta kalotaszegi muzsikával.  


10:32

Beszélt is a köztársasági elnök

Gyula Várkonyi

Magyarország nyugatos polgárosodásának megerősítését nevezte az elkövetkező új korszak legnagyobb feladatának Áder János köztársasági elnök a parlament alakuló ülésén tartott beszédében. Április 6-án a választók azt a világos üzenetet fogalmazták meg az új Országgyűlés számára, hogy lezártnak tekintik a múlt terméketlen politikai vitáit - tette hozzá.