Szivós ott akar lenni a nyári Eb-n

Fotó: MTI/Kollányi Péter / MTI/Kollányi Péter

-

A kezdődő szívrohammal műtött Szivós Mártont szerda reggel hazaengedték a városmajori szívkórházból. A szegediek pólósa nem hajlandó félni, és ha zöld utat kap, mindenképpen ott akar lenni a nyári budapesti Eb-n.


"Nem gondoltam volna, hogy ennyien szeretnek, éppen ezért is leszek erős, már csak miattuk is szeretnék meggyógyulni, és ha az orvosok zöld utat adnak, akkor játszani" - idézte a delmagyar.hu a világbajnok vízilabdást. "Még egyszer köszönöm azt a sok-sok pozitív energiát, amit adtak nekem!" A múlt pénteken kezdődő szívrohammal kórházba került pólóst hétfőn reggel engedték ki a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájáról. A pólóválogatott Facebook-oldala szerint óriási sajtóérdeklődés mellett jött ki az intézetből, aminek bejáratánál hosszasan faggatták. A delmagyar.hu-nak azt mondta, a körülményekhez képest jól van. "Mehetek haza, ez nagyon jó hír! Persze, a pihenés most a legfontosabb, de azért nem szabad teljesen elkényelmesednem. Mozoghatok, igaz, egyelőre csak óvatosan." - - A Szeged 32 éves játékosa elismerte, nagyon megijedt a betegségétől. "Nehéz időszak volt, de az a szeretet, amit az emberektől kapok, mindenért kárpótol. Szerencsére így a rosszullét is kevesebbszer jut eszembe, mert rengeteg üzenetet kaptam, sokan meglátogattak, és bent volt nálam a csapatom, ami még nagyobb erőt ad a felépüléshez."

Először izomhúzódásnak hitte Szivós Márton múlt pénteken a Vasas elleni bajnokin lett rosszul, mellkasi fájdalmai nem akartak elmúlni, ezért kórházba szállították, ahol még aznap este meg is műtötték. Kiderült, egy vérrög keletkezett a szívében, ez vezetett egy enyhébb lefolyású szívrohamhoz. A játékost kezelő Merkely Béla professzor úgy nyilatkozott, Szivós teljesen felépülhet, és szinte biztos, hogy folytathatja a pályafutását." A pénteki eseményekre így emlékezett vissza Szivós. „Nyomást éreztem a mellkasomban és a hátamban, azt gondoltam, hogy ez valami izomhúzódás, aztán kiderült, hogy nem" - idézte a waterpolo.hu. "Valamit érezhettek a többiek, mert Sánta Dani, akinek térde kiugrott a mérkőzés előtt, odasántikált nagyon messziről az autómhoz, és elmondta, hogy ő most elvisz a kórházba, szólt Tóth Marcinak. Ők valamit láttak, amit én még nem. Nagyon megijedtem, amikor mondták, hogy ez egy kezdeti infarktus gyanú, vagy az infarktus előszobája, az azért félelmetes volt. Azért nem tudtam, mi ez, mert korábban még nem volt ilyen érzés.” Szivós külön köszönetet mondott annak a családnak, amelyik megállt az autója mellett, és foglalkozott vele, amíg Tóth Márton odaért. Hozzátette, nem ismeri őket, de tudja, hogyan juthat el hozzájuk, és az elkövetkezendő időszakban szeretné őket meglepni valamivel.


-

"Nincs bennem félsz, és nem is lesz" A katéterezés után betett műanyag háló két éven belül felszívódik Szivós szervezetéből. A jövő héten kell jelentkeznie először kontrollon. "Ekkor kapok pontos információt arról, hogy mikor kezdhetek el könnyebben mozogni. Én edzéseknek hívom, ők rehabilitációs gyakorlatoknak." Ha minden jól alakul, akkor 2-3 hét múlva a vízben is elkezdhet mozogni. "Az elején be kell állítani, milyen tempóban úszhatok, ez bizonyos pulzusszámot a hat hét múlva esedékes nagyobb kontrollig nem léphetek át. Hat hét múlva aztán megmondják, hogyan tovább."  Szivós kijelentette, szeretne ott lenni a július 14-én kezdődő budapesti Európa-bajnokságon. "Nyilván nem én fogom ezt eldönteni, de nem rajtam múlik. Azt mondták az orvosok, mindenben van kockázat, de nincs nagyobb kockázat az esetemben, mint ami eddig volt. Bárkivel megtörténhet ez a helyzet, nagyjából 500 CT-vizsgálatot kellene elvégezni mindenkin, hogy ezt előre lehessen jelezni. Erre senkinek sincs ideje és kedve sem.” A játékos azt mondta, ha a zöld utat kap, akkor úgy tekint a betegségére, minte egy sérülésre, amiből felépült. "Biztos figyelek majd egy-két jelre, és jobban figyelem majd a társaimat. Nem fogom gyakrabban ellenőriztetni magam, mert rengeteget vizsgálnak bennünket. Ami történt, nem azon múlt, hogy az orvosok nem figyelnek ránk. Ők nagyon sokat foglalkoznak velünk, ezek olyan dolgok, amiket nem lehet kiszűrni. Nincs bennem félsz, és nem is lesz. Ha meg kell próbálnom nyugodtabbnak lenni a vízben, akkor nem fogok tudni ugyanúgy vízilabdázni. Ugyanúgy kell csinálnom mindent, mint eddig. Maximum egy kicsit többet kell pihennem majd a jövőben, elég rossz alvó vagyok.”