Szivós gyógyulása üzenet mindenkinek

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

HÁTTÉR

Az átlag magyar sportorvos eltiltotta volna Szivós Mártont, de Merkely Béla professzor nem akart elvágni egy kiemelkedő pályafutást csak azért, hogy biztonságban érezze magát. A szakember tudja, nem mindenki fog vele egyetérteni, de szerinte fölöslegesen kivenni a vízből a válogatott kulcsemberét ugyanolyan hiba, mint a túlzott kockázatot bevállalni. Hetekkel a műtét után is személyesen járt ki Szivós edzéseire a szabadidejét beáldozva, de semmilyen szinten nem befolyásolhatta a döntését, hogy imádja a vízilabdát.


„Saját praxisomban és a szakirodalomban sem ismerek hasonló esetet, hogy valaki egy kezdődő szívinfarktus után ilyen hamar visszatér a munkahelyére, ráadásul élsportolóként” – fogalmazott a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ igazgatója, aki hat héttel ezelőtt, nem sokkal a rosszulléte után sikerrel műtötte Szivóst, ezen a héten pedig döntött arról, hogy folytathatja pályafutását. Miután a válogatott egyik kulcsemberének sorsa óriási figyelmet kapott, a szakember szerint üzenetté vált minden magyar állampolgár számára: a gyors beavatkozás, a gyors ellátás nemcsak a beteg életét, hanem a mindennapi munkáját is megmenti. „Nap mint nap kapunk olyan betegeket, akik órákat vagy akár napokat várnak, és sajnos már túl későn kezelik őket. Nemcsak rokkantsággal, hanem az életük elvesztésével játszanak, úgyhogy ebben a történetben most nagyon sok pozitívum van.” Merkely a VS-nek nyilatkozva elárulta, nehéz döntés született a pólóssal kapcsolatban, de csak az ő szempontjából. „Az orvos szemszögéből nézve mindig az a legegyszerűbb, ha azt mondjuk, hogy nem sportolhat. Mi kezeltük, meggyógyítottuk, leállítjuk a pályafutását, és innentől kezdve nincs gond. De a mi nyugalmunk nem lehet szempont.” Kérdésre válaszolva azt mondta, a magyar orvosok között az a szemlélet a leggyakoribb, amely alapján eltiltották volna Szivóst. „Én kicsit más véleményen vagyok, életemben hét-nyolc sportolót tiltottam el a sporttól, és vizsgáltam háromezret. Két rossz döntés lehet, a túlzottan nagy rizikó, vagy ha egy komoly pályafutást elvágunk azért, mert magunkat akarjuk biztonságban érezni, és nem a sportoló érdekeit nézzük.” Lehet-e üzenetértéke ennek a szemléletnek Szivós esetében az orvosok számára? A professzor határozott igennel felelt: „Nyilvánvaló, hogy lesznek, akik nem fognak ezzel egyetérteni, mert ez egy egészen más gondolkodásmód. De én mindig az érveket és a leleteket teszem egymásra, és ez a legmagasabb szintű sportorvoslásban elfogadott. Ha viszont az ember egyszerű kockamegoldásokban gondolkozik, akkor lehet, hogy ez a döntés ebbe nem fér bele.”

-


A professzor ugyanakkor részletesen alátámasztotta a kedden kihirdetett döntését. „A vizsgálatokban megnéztük, van-e ritmuszavarra bármi esély, de egyetlen darab extra eredménye van az MR-ben, ami egy teljesen normál lelet. Az EKG-n és a szív ultrahangon semmilyen eltérés nincsen. A szív CT-n látható, hogy a bajt okozó koszorúér plakk (az érfalon keletkező lerakódás, aminek szétrobbanása az ér elzáródását okozhatja - a szerk.) már gyönyörűen le van fedve. Mindösszesen a szív-MR mutatta ki, hogy itt történt valami, amit egyébként korábban semmihez nem használtak. Ez inkább visszafelé üzenet, mutatja a korábbi betegséget, de klinikai jelentősége nincsen.” A Szivós életét megmentő gyors beavatkozáshoz kellettek az elmúlt évek vívmányai is és a különleges kezelés. „Öt évvel ezelőtt talán nem is tudtuk volna így kezelni, két éve viszont már igen. Az például jelentős újítás, hogy egy felszívódó fémhálót kapott a problémás koszorúérbe, ami teljesen meggyógyul, és nyomtalanul eltűnik.” Az, hogy a szakemberhez közel áll a sportág, szintén sokat számított. „Imádom a vízilabdát, járok a meccsekre, és magam is játszom. A döntésbe ez nem játszhatott bele, de abba már igen, hogy még hetekkel a műtét után is kijárjunk esténként az edzésekre, és megnézzük, hogyan teljesít Marci. Ezt azért nem sok klinika és orvos vállalja a világon. Továbbá nem ismerek olyan sportközpontot, ahol úszás közben rehabilitálnák a beteget. Itt viszont Benedek Tiborral együttműködve gyakorlás közben ritmust és terhelhetőséget is néztünk.” Ráadásul Szivós egy transztelefonikus EKG-t kapott, amin bármikor tud Merkely professzornak adatokat küldeni. „Érthető okokból az első nap még négyet küldött, aztán ez beállt egy normál szintre, most már pedig egyre ritkábban használja.” A jövőben akár az is elérhető lesz, hogy a Szivóssal megtörtént esetet meg tudják előzni. „A koszorúér CT-vizsgálat megmutathatja az éren levő felrakódásokat. A nehéz feladat az, hogy ezek közül a veszélyes vagyis sérülékeny plakkokat meg tudjuk különböztetni.” Ha ezt Szivósnál észrevették volna, gyógyszerrel, vagy hálóval tudták volna kezelni, még a baj bekövetkezése előtt. “De ez még a jövő zenéje, vagyis ez a szint a cél az elkövetkező öt évre.” A legfőbb érintettel, Szivós Mártonnal készült interjúnkat itt olvashatják.