Szívesen lenne Albánia királya a gyógyszerrel nyerészkedő üzletember

-

Kinevezte magát a valaha élt legsikeresebb albánnak, az újságírókat pedig zaklatja és fenyegeti. Donald Trumpot viszont támogatja.


Martin Shkreli úgy jellemezte magát, mint a Föld legsikeresebb albánját. Shkreli most egy újságírónő zaklatása miatt került ismét a figyelem középpontjába – írja a BalkanInsight.

A 33 éves albán származású amerikai üzletember akkor lett világszerte hírhedt, amikor a Daraprim nevű gyógyszer árát megemelte. A gyógyszert legyengült immunrendszerű embereknek, például HIV-fertőzötteknek és csecsemőknek is adják. A Daraprim árát 13,5 dollárról 750 dollárra emelte, ami 5000 százalékos áremelésnek felel meg.


Rámenős, mint egy troll

Nemrég Lauren Duca újságírónő számolt be arról a Twitter-üzenetről, amelyet Shkreli küldött neki. Azt írta: kísérje el Washingtonban Donald Trump megválasztott elnök beiktatására.


Inkább megeszem a saját szerveimet

– tette közzé válaszát Shkrelinek. A férfi bosszúból elárasztotta a nőt Twitter-üzeneteivel, aminek az eredménye az lett, hogy az üzletember Twitter-profilját letörölték.


Már egy ideje zaklat. Ez egy folyamatos dolog” – nyilatkozta Duca a Buzzfeed Newsnak. „Megállás nélkül írogatja az ajánlatait. Nem tudom, hogy ugyanilyen rámenősen nyomul-e másoknál is, de ez olyan, mint amikor trollok írogatnak, hogy »feküdjek le velük«, de nem ilyen udvariasan” – mondja a nő.


Amerikai álom?

Szülei Amerikába vándoroltak ki, és még mindig ugyanabban a brooklyni lakásban élnek, ahol Shkreli felnőtt. A szerény körülmények ellenére Shkreli a manhattani neves Hunter College High Schoolban tanulhatott, 2004-ben pedig diplomát szerzett vállalati igazgatásból a Baruch College-ban.

17 évesen már gyakornoka volt a Cramer & Co nevű cégnek, ahol fedezeti alapokkal is foglalkozhatott. A Vanity Fairnek egy interjúban azt mondta, hogy sikerei ellenére depressziós fiatal volt, és egyik családtagját depresszióval kezelték.

2015-ben a HipHop DX nevű oldalon Shkreli magát a legsikeresebb albánnak nevezte, aki valaha a Földön járt. A Fortune nevű magazin utánajárt az állításnak: Eliza Dushku, Jim Belushi vagy Teréz anya jóval ismertebb, mint Shkreli.

Az üzletember 2016-ban kiállt Donald Trump jelöltség mellett, amiért a Twitteren Xhemajl Rexha koszovói újságíró lehülyézte őt, mivel Koszovó megszületéséhez elnökként Bill Clinton is hozzájárult. Shkreli azt válaszolta:


Más lesz majd a hangod, amikor Albánia királya leszek, és ellenőrzésem alatt tartom a médiát.

Nem tudja, hogy honnan jött

Avni Mustafaj, aki korábban igazgatója volt a Nemzeti Albán–Amerikai Tanácsnak azt mondta, hogy az üzletember nem igazán tájékozott az USA-ban élő albán közösség ügyeiben.


Nem vett részt semmilyen közösségi eseményben és tevékenységben. És nem tudok olyan szervezetről, amelynek a tagja lett volna, vagy amelynek a működéséhez hozzájárult volna

mondta a volt igazgató.

Martin Shkreli egy YouTube-videóban azt mondta, szülei titkolóztak, hogy pontosan honnan is származnak. Montenegróból jöttünk, most már emlékszem, de hogy hol nőttünk fel, melyik városban, azt tényleg nem tudom– mondta.

A Shkreli nevet az albánok a montenegrói Ulcinj és Shkodra környékén is használják.