Szíriát ellepte a drog, amitől csak röhögnek a megkínzott harcosok

Fotó: RIA Novosti / Mikhail Voskresenskiy

-

Szíriában már több mint 4 éve tart a véres polgárháború, a harcoló feleket nemcsak a vallási és politikai meggyőződés fűti, amikor csatába indulnak, hanem egy nyugaton kevésbé ismert drog, a Captagon is.


A Captagon nevű szert a hatvanas években kezdték el használni a gyógyászatban, elsősorban a hiperaktivitás, a narkolepszia és a depresszió kezelésére. Az amfetamin alapú drogot azonban a nyolcvanas években betiltották, mivel erősen addiktívnak bizonyult – ezzel a szer nyugati pályafutása nagyjából véget is ért.


A Közel-Keleten viszont egyre népszerűbb drognak számít – olyannyira, hogy Szaúd-Arábiában a kábítószerfüggők közel háromnegyede a Captagonra van ráállva. A szíriai konfliktus elmérgesedésével egyre központibb szerepet kapó szer több szinten is táplálja a polgárháború tüzét: egyrészt a fegyveres csoportok harcosai ezzel a droggal pörgetik fel magukat, hogy tovább és jobban tudjanak küzdeni, másrészt a Captagon gyártásából befolyó dollármilliók hozzájárulnak a háború finanszírozásához.A kokainnal és a heroinnal ellentétben a Captagont rendkívül olcsó és egyszerű előállítani: legálisan beszerezhető alapanyagok és alapszintű vegyészi ismeretek segítségével bárki könnyedén le tudja gyártani. Míg a Time szerint egy tabletta előállítási költsége néhány centre tehető, az utcai ára 20 dollár körül mozog.

Szíria és a Captagon története nem a polgárháborúval kezdődött, már korábban is fontos tranzitország volt a Törökországban, Libanonban és Kelet-Európában előállított drog gazdag öbölországok felé vezető útvonalán. A központi hatalom összeomlásával kialakult anarchikus állapotok között aztán felvirágoztak az alvilági tevékenységek, így a termelés is átköltözött Szíriába – a Libanonban gyártott mennyiség 90 százalékkal esett vissza 2011-hez képest.Bár sem a Time, sem az ügyben szintén nyomozó Reuters nem talált közvetlen bizonyítékot arra, hogy a tisztes profitból a harcoló felek fegyvereket vásárolnának, a megkérdezett szakértők ezt nagyon valószínűnek tartják. Az Egyesült Államok államkincstárának egyik tisztségviselője szerint Libanon legsikeresebb terrorszervezete, a Hezbollah is előszeretettel egészíti ki a bevételeit drogból befolyó pénzekkel.

A Captagon nagy része Szaúd-Arábiában köt ki – az öböl menti országba már a konfliktus kirobbanása előtt is évi 7 tonna érkezett, vagyis a világon összesen előállított mennyiség durván harmada. Az utóbbi időben évi 55 millió tablettát foglaltak le a szaúdi hatóságok, becsléseik szerint az országba áramló mennyiség 10 százalékát. Október végén egy szaúdi herceget le is tartóztattak Libanonban, miután 2 tonna ládákba pakolt Captagont találtak a magángépén.Szíriában a kormányerők és a felkelő csoportok kölcsönösen azzal gyanúsítják egymást, hogy a kábítószerrel turbózzák fel a harci képességeiket – különösen az éjszakai bevetéseken. „Ütjük-vágjuk őket, de nem éreznek fájdalmat. Csak nevetnek, miközben hatalmas ütéseket mérünk rájuk” – számolt be a Reutersnek egy szíriai rendőr, aki számos bedrogozott tüntető és felkelő vallatásánál jelen volt. „Inkább 48 órára magára hagyjuk a foglyokat, amíg a Captagon hatása elmúlik. Utána gördülékenyebb a vallatás.”

A kedélyjavító és élénkítő drog azonban nemcsak a harcosok, de az egyre elviselhetetlenebb körülmények között élő lakosság körében is futótűzként terjed. A Captagon használata még Bassár el-Aszad elnök területeinek szívében, az összecsapások által leginkább érintetlen Latakia tartományban is mindennapos jelenséggé vált.