Szíriáról egyeztet Moszkva és Washington

Fotó: Europress/AFP/Philippe Desmazes / Europress/AFP/Philippe Desmazes

-

John Kerry amerikai külügyminiszter felhívta orosz partnerét, Szergej Lavrovot, hogy a szíriai konfliktusról beszéljenek.


Igaz, az amerikai külügyi szóvivő, John Kirby elég szűkszavúan nyilatkozott a megbeszélésről. Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint a keddi Kerry-Lavrov-megbeszélésen szó esett az ukrajnai válságról, valamint a Koreai-félszigeten kialakult feszültség csökkentését szolgáló lépésekről is.

A Pentagon szóvivője, Jeff Davis kapitány hétfőn azt mondta, hogy a Latakia déli részén észlelt "emberek és dolgok mozgása" arra utal, hogy Oroszország egy előretolt légi hadműveleti támaszpontot hoz létre. Washingtonban felerősödtek az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy Moszkva növeli a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének nyújtott támogatást.

Amerikai részről a négy és fél éve elhúzódó szíriai konfliktus rendezése egyik alapfeltételének tartják Aszadnak a hatalomból való eltávolítását és egy nem kirekesztő átmeneti kormány felállítását. Névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos forrásokra hivatkozó sajtóértesülések szerint egyébként Oroszország féltucatnyi korszerű T-90-es harckocsit, valamint 35 páncélozott harci járművet, tüzérségi ütegeket és mintegy 200 tengerészgyalogost állomásoztat Latakia térségében. A tankok és a harci járművek a hétvégén hajóval érkeztek az Oroszország által a 70-es évek óta használt tartuszi kikötőbe. Az elmúlt hetekben Latakia repülőtere napi két orosz katonai szállítógépet fogadott.

Kerry a hét végén Londonban tárgyal majd Szíriáról és a migránsválságról. Pénteken érkezik, és vasárnapig marad ott.