Szíriai útleveket szerzett az Iszlám Állam

Fotó: MTI/EPA / Gulamullah Habibi

-

A német rendőrök a sorszámokat betáplálták a schengeni információs rendszerbe.


A szövetségi bűnügyi hivatal, a BKA szerint az Iszlám Állam több mint 11 ezer szíriai útlevéllel rendelkezik – írta a Bild am Sonntag. A BKA szerint ezek úgynevezett igazi hamis útlevelek. Az Iszlám Állam ugyanis eredeti, de kitöltetlen útleveleket zsákmányolt. Mivel hamis adatokkal töltötték ki őket, a dokumentumok egyszerre eredetiek és hamisak. Érvénytelenek is, mert a szíriai hatóságok nem vették nyilvántartásba őket kiadott útlevélként.

A BKA szerint más szervezetek is hozzájutottak igazi hamis szíriai útlevelekhez, és összesen 18 002 ilyen okmányról lehet tudni. A sorszámokat hírszerzési forrásból ismerik, és betáplálták a schengeni információs rendszerbe (SIS), hogy kiszűrjék használóikat.

Az Iszlám Állam 2015-ös párizsi merényleteinek elkövetői között is voltak, akik ilyen útlevéllel érkeztek Európába – írta a Bild am Sonntag. A lap szerint kézenfekvő, hogy a csoport terrorcselekmény elkövetésével bízza meg azokat, akiket hamisított útlevéllel lát el.

A BKA szerint a terrorista szervezetek igyekeznek felhasználni a menedékkérők beáramlását, hogy embereik beszivárogjanak Európába. Ám a hamis útlevelekkel szerzett tapasztalatok azt is megmutatták, hogy az ilyen dokumentummal rendelkezők általában illegális beutazásra használják, és más indítékuk nincsen.

A német bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) tavaly 81 301 útlevelet vizsgáltatott meg gyanús jelek miatt, és 8625 hamisat szűrt ki. Arról nincsenek adatok, hogy mennyi útlevél tartozott az Iszlám Államhoz került szíriai útlevelek közé, de a lap szerint jelentős számban találnak ilyeneket. Erről a BAMF értesíti a rendőrséget, az útlevél használóját pedig első lépésként előállítják és kihallgatják.