Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

Szíriai kisfiú halála okoz lelkiismeret-furdalást Európának

Fotó: Getty Images / Dan Kitwood

-

Felperzselte a világsajtót annak a szír kisfiúnak a fényképe, akinek a holttestét a napokban sodorta a partra a tenger Törökország egyik turistaparadicsomának a közelében. Hozzátartozók szerint a fiú és a családja többször is beadott menekültkérelmet Kanadába, ám visszautasították őket. Kanada viszont tagadja, hogy érkezett volna tőlük kérelem. A családnak végül nem maradt más választása, mint vízre szállni egy rozoga csónakban. Bár a helyzet már eddig is kritikus volt, a kép hatására tovább nőtt a nyomás az európai vezetőkön a bevándorláspolitika újragondolására.


A 3 éves Aylan Kurdi 5 éves bátyja és édesanyja is odavesztek, mikor a menekültekkel teli csónakjuk elsüllyedt az Égei-tengeren. A családból egyedül az apa élte túl a balesetet, őt a parti őrség mentette ki. A görög Kosz-szigetre igyekeztek. A menekültek halálával gyanúsított négy, szír származású embercsempészt azóta Törökországban elfogták a hatóságok.


Vigyázat, megrázó képek a BBC videójában


Kanadában élő hozzátartozóik szerint a család úgynevezett G5-ös, magánemberek által szponzorált menekültstátuszra pályázott az ország bevándorlási hivatalánál, miután a szülővárosuk, Kobani a szíriai háború talán legvéresebb frontjává vált. Kanada azonban elutasította a kérelmet, Törökországtól sem kaptak vízumot.

„Próbáltam őket támogatni, sőt, barátok és szomszédok is segítettek összeadni a pénzt. Ennek ellenére nem tudtuk őket kihozni” – mondta Teema Kurdi, a gyerekek nagynénje az Ottawa Citizennek. „Ezért kellett csónakra szállniuk”.


Kobaniban már nincsen hova hazamenni


A G5-ös menekültstátusz lehetővé teszi a menekülteknek, hogy legalább öt kanadai állampolgár segítségével beutazzanak Kanadába. A szponzoroknak vállalniuk kell, hogy anyagi és lelki támogatást nyújtanak a védenceiknek. Korábbi sajtóértesülések szerint Aylan Kurdi és családja azért lett elutasítva, mert a programban csak regisztrált menekültek vehetnék részt, őket azonban valamiért az ENSZ nem akarta regisztrálni. Az Associated Press azonban úgy tudja, hogy Kanada tagadja, hogy a család jelentkezett volna a menekültstátuszra.

A fénykép, amelyen az élettelen Aylan arccal lefelé fekszik a homokban, óriási felháborodást keltett a világban, és számos karikaturistát is megihletett a szívbemarkoló látvány.A The Independent brit lap aláírásgyűjtést kezdett, hogy rávegye David Cameront és a brit vezetést, hogy fogadják el a menekültek egyenlő elhelyezésére vonatkozó kvótarendszert. Cameron korábban azt nyilatkozta, nem megoldás „egyre több és több menekültet befogadni”.

Az Égei-tengerbe veszett szíriai migránsok halálát követően Francois Hollande francia államfő csütörtök délutánra összehívta az illetékes minisztereket a menekültválság „európai és hazai vonzatainak megvizsgálására". Hollande egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, Xavier Bettelel, az Európai Unió elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Hollande és Merkel már ki is adtak egy közös közleményt, melyben kiállnak a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszer mellett.