Szíriai bűnözőket fogtak el Magyarországon

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán / MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Nemzetközi akcióban elfogtak három szíriai állampolgárt, és lefoglaltak csaknem százötvenmillió forint értékű készpénzt – közölte a rendőrség.


A Nemzeti Nyomozó Iroda az olasz pénzügyőrséggel – a Terrorelhárítási Központ közreműködésével – akciót tartott több budapesti és vidéki helyszínen. Elfogtak három szíriai állampolgárt, és 143 millió forint értékű készpénzt foglaltak le.

Az olasz pénzügyőrség egy bűnszervezet ellen nyomoz, amelynek tagjai kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint a migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekből származó nagy összegű készpénz tisztára mosásával és elosztásával foglalkoztak. A nyomozók szerint a pénzmosást a bűnözői csoport Olaszországban tevékenykedő tagjai végezték, mások az esetenként több százezer euró összegű készpénz szállítását és elosztását felügyelték és szervezték.

Az ügyben a milánói bíróság elrendelte tizenhárom ember elfogását és előzetes letartóztatását, köztük a Magyarországon tartózkodó három szíriai állampolgárét. Az akciót a két országban egyszerre, összehangoltan hajtották végre, egy olasz nyomozó magyarországi részvételével, és elfogták a keresett szíriaiakat.

A rendőrök öt helyszínen házkutatást tartottak, és 207 ezer amerikai dollárt, 234 ezer eurót és 17 millió forintot, három kilónyi arany ékszert, számítógépeket és telefonokat foglaltak le. Egyidejűleg öt bankszámla egyenlegének lefoglalásáról is intézkedtek 170 ezer euró és 61 ezer amerikai dollár összegben (összesen mintegy 70 millió forint értékben).

A szíriaiakat őrizetbe vették, kiadásukról az olasz hatóságnak később dönt a bíróság.