Szíriában rutinszerűen vetnek be vegyi fegyvereket

Fotó: Getty Images / Ken Guest

-

Egy amerikai diplomata szerint Szíria korábbi ígéretei ellenére nem semmisítette meg vegyi fegyvereit, amelyeket most újra bevetnek. Egy nem hivatalos jelentés szerint pedig már az Iszlám Állam is rendelkezhet ilyen fegyverekkel.


A közelmúltbeli klórgáz- és mustárgáz-támadások azt jelzik, hogy mindennapos gyakorlattá válik a vegyi fegyverek bevetése Szíriában - közölte hétfőn a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsának hágai ülésén Rafael Foley, a nemzetközi szervezethez akkreditált amerikai diplomata.

Foley szerint "a szíriai rezsim folytatta a vegyi fegyverek bevetését saját népe ellen", dacára annak, hogy két éve vállalta vegyifegyver-készletei megsemmisítését. A diplomata azt mondta, hogy a vegyi fegyverek bevetése egyre inkább rutinszerűvé válik a szíriai polgárháborúban.

Az OPCW nem nevesítette a feltételezhető elkövetőket, diplomáciai források szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és szíriai ellenzéki fegyveres csoportok közti, Marea településen történt augusztusi összecsapások során, illetve a kormányerők ostroma alatt álló, ellenzéki kézben lévő területek ellen is bevetettek vegyi fegyvereket.

A mareai incidens az OPCW nem nyilvános, de hírügynökségek birtokába került jelentése szerint felveti annak lehetőségét, hogy az Iszlám Állam is képes vegyi fegyverek előállítására, vagy a szervezet megkaparintott egy olyan készletet, amelyet a szíriai kormány nem jelentett be.