Szíriában osztottak segélyt az oroszok

Fotó: AFP / UYGAR ONDER SIMSEK

-

Nyolcvantonnányi humanitárius segéllyel a fedélzetén két orosz teherszállító repülőgép érkezett szombaton Szíriába – jelentette a szíriai állami média.


A bejelentés azután hangzott el, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön elismerte: Oroszország a humanitárius segélyek mellett katonai célú eszközöket is küld a hadsereg megerősítésére Szíriába.

„Két orosz katonai gép szállt le ma Latakia nemzetközi repülőterén 80 tonnányi humanitárius segéllyel, amelyet az Oroszországi Föderáció küldött a szíriai embereknek” – közölte a SANA hivatalos hírügynökség.

A Földközi-tenger partján fekvő Latakia Bassár el-Aszad elnök rezsimjének erőssége, amely hatalmas területek ellenőrzését veszítette el a polgárháború 2011. márciusi kirobbanása óta. Oroszország, amely Szíria szövetségese, a katonai segítségnyújtást az Aszad-rezsimnek azzal magyarázta, hogy Bassár el-Aszad elnök kormányának hadserege a leghatékonyabb erő az Iszlám Állam ellen.

„Nem lehet csak légicsapásokkal legyőzni az Iszlám Államot. A szíriai hadsereg szárazföldi csapataival is együtt kell működni, mivel az a leghatékonyabb és legerősebb szárazföldi erő az Iszlám Állam elleni harcban” – mondta pénteken Szergej Lavrov, aki azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország a szíriai kormánynak küldött fegyverekkel nem a rezsimet erősíti, hanem az ISIS legyőzéséhez járul hozzá. Megerősítette azt is, hogy azért tartózkodnak orosz katonák Szíriában, hogy segítséget nyújtsanak az odaérkező orosz katonai eszközök használatában.

John Kerry amerikai külügyminiszter a héten többször is beszélt orosz kollégájával, hogy hangot adjon az Egyesült Államok aggályainak azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Oroszország erősíti katonai jelenlétét Szíriában.