Szíria: visszavonultak a felkelők

-

Elhagyták vasárnap Homsz szíriai várost az utolsó felkelők is egy megállapodás alapján, amely teljesen a kormányerők ellenőrzése alatt hagyja a stratégiai fekvésű települést először azóta, hogy kitört a szíriai polgárháború - jelentették a hírügynökségek tudósítói.


Az utolsó buszok a délutáni órákban távoztak. Két nap alatt több száz fegyveres felkelő vonult ki a családtagjaival együtt. Homsz jelentőségét az adja, hogy a fővárost, Damaszkuszt az ország északi felével összekötő főútvonalon fekszik.

Az utóbbi hónapokban több hasonló kivonulás volt Nyugat-Szíria különböző pontjaiból, ami a rendszer kezére adta az ország gazdasági szempontból legfontosabb, városias területét. A kivonulók többségének az úti célja az északi, Törökországgal határos Idlíb tartomány. "Idlíbbe megyek, onnan pedig Törökországba, azután pedig Európába akarok jutni" - mondta a brit hírügynökségnek az egyik fegyveres.

Az utolsóként elhagyott homszi városrészt, al-Váert több mint egy éve ostromolták a kormányerők. A tartomány kormányzója szerint 700 fegyveres felkelő és ezer másik ember távozott szombaton és vasárnap a korábban ott lévő 14 ezer közül. A kivonulást több szakaszban hajtották végre a megállapodás márciusi hatályba lépése óta. A felkelők a könnyűfegyvereiket magukkal vihették.