Szíria rakétatámadással gyanúsítja az Egyesült Államokat

-

Hárman meghaltak a szíriai hadsereg bázisát ért rakétatámadásban. Szíria az amerikaiak „vérlázító agressziójáról” beszél. Van, aki szerint az oroszok voltak.


A szíriai kormány szerint hárman meghaltak az Egyesült Államok vezette koalíció támadásában, amelyet katonai bázisuk ellen hajtottak végre. Tizenhárman meg is sérültek a támadásban, továbbá katonai járművek, lőszerraktárak semmisültek meg. Az amerikaiak tagadják, hogy bármi közük volna a támadáshoz.

„Vérlázító agressziónak” nevezte a szíriai külügyminisztérium az akciót, amely egy nagyrészt az Iszlám Állam fennhatósága alá tartozó területen történt. Egy szíriai emberi jogi szervezet négy halottról beszél, írja a BBC. Szíria azt állítja, hogy kilenc rakétát lőttek ki a táborukra, és az ENSZ-szel való megállapodás megsértéséről beszél.

A koalíciós hadműveletek szóvivője szerint ők arra egyáltalán nem lőttek rakétákat, és semmi bizonyítékot nem lát arra vonatkozóan, hogy ők lennének a felelősek. A koalíciós csapatok 50 kilométerrel arrébb lőttek egy olajkutat, de ott nem voltak emberek – állítja.

Ugyanakkor egy név nélkül nyilatkozó amerikai katonai forrás szerint az oroszok lőhették ki azokat a rakétákat.

A Pentagon szóvivője szerint viszont utóbbi nem valószínű: bár valóban voltak arra orosz gépek, a két történésnek egymáshoz nincs köze.

Ha valóban történt ilyen támadás a koalíció részéről, akkor az lenne az első eset az amerikaiak tavaly szeptemberben kezdődött szíriai bombázása óta.