Szíria: már tárgyalnak a tűzszünetről

Fotó: MTI/EPA / GHITH SY

-

Megkezdődött hétfőn Asztanában az orosz, iráni, török és ENSZ-szakértőkből álló, a szíriai tűzszünet ellenőrzését végző műveleti csoport első ülése – közölte a kazah külügyminisztérium.


Jordániai szakértők később csatlakoznak a csoport munkájához.

Az orosz védelmi minisztérium korábban arról tájékoztatott: a tanácskozás célja, hogy megvitassák a fegyvernyugvás végrehajtását, intézkedéseket dolgozzanak ki a tűzszünet ellenőrzésére és megsértésének megakadályozására, növeljék a kormány és fegyveres ellenzéke közötti bizalmat, valamint megoldást találjanak a humanitárius kérdésekben történő együttműködésre.

Különös figyelmet szentelnek majd a műveleti csoport asztanai találkozóján a mérsékelt ellenzéki csoportok és az al-Kaida nemzetközi dzsihadista hálózathoz tartozó Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Núszra) szétválasztására, amit a december 30-án életbe lépett szíriai tűzszünetet garantáló államok egyik legfontosabb feladatuknak neveztek. Az orosz védelmi tárca hozzáfűzte, hogy az asztanai tanácskozáson ezenfelül lehetőség lesz megvitatni egy sor aktuális kérdést a szíriai rendezésről.

A műveleti csoport rendszeres jelleggel fog működni a kazah fővárosban a szíriai rezsim és fegyveres ellenzékének bevonásával.

A január 23–24-én tartott Szíria-konferencián Oroszország, Irán és Törökország bejelentette, hogy közös mechanizmust hoz létre a szíriai általános tűzszünet ellenőrzésére. Az orosz delegáció vezetője megjegyezte, hogy az asztanai megbeszélések nem akarnak a genfi béketárgyalások helyébe lépni, hanem csak kiegészítik azt. Az ENSZ égisze alatt folyó genfi tárgyalások következő fordulóját február 20-ra tűzték ki.