Szíria: klórgázt vethetett be a kormány

-

Egy szíriai felkelőcsoport szerint a hadsereg klórgázt vetett be szombaton Damaszkusz közelében, a kormányerők tagadták a vádakat.


A Fajlak ar-Rahmán nevű csoport úgy tudja: több mint 30-an szenvedtek klórmérgezést az Ajn Tarma elleni támadásban Kelet-Gúta körzetben. A területet a kormányerők próbálják visszaszerezni a lázadóktól.

Egy a szíriai állami médiában ismertetett közleményben a hadsereg elutasította a vádakat.

„Nem használtunk vegyi fegyvereket a múltban, és sohasem fogunk bevetni ilyesmit” - szögezte le egy katonai forrás.

Az Egyesült Államok szerdán azt közölte: a damaszkuszi rezsim eddig ügyelt arra, hogy Washington követelésének eleget téve tartózkodjon a vegyi fegyverek bevetésétől. Az amerikai kormány korábban úgy értesült, hogy Damaszkusz megtette az előkészületeket egy vegyifegyver-támadáshoz.

Eközben Damaszkusz szombaton „minden hitelességet nélkülözőnek” nevezte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) titkos nyomozati jelentésének megállapítását, amely szerint szaringázt, vagy egy ahhoz hasonló anyagot használtak áprilisban a Hán Sejkún elleni támadásban. A Nyugat a szíriai kormányt tette felelőssé a több mint 90 ember halálát okozó csapásért, miközben Damaszkusz a felkelőket okolta.