Szíria: kezdődik a rendcsinálás

-

Megkezdődtek az előkészületek a szíriai-libanoni határon hétfőn az an-Núszra Front nevű szélsőséges szervezet megmaradt fegyvereseinek és hozzátartozóinak Szíriába szállítására - közölte a Hezbollah libanoni síita szervezet sajtórészlege.


A Hezbollah a szíriai hadsereggel együtt indított hadműveletben a múlt héten elfoglalta a két ország határán fekvő kietlen, hegyvidéki Dzsurud Arszal térséget, hogy kiűzze a szélsőséges szunnita egységeket utolsó libanoni állásaikból.

A szélsőséges fegyveresek elszállítása része annak a tűzszüneti megállapodásnak, amelyet az an-Núszra Front és a Hezbollah kötött múlt pénteken. A megállapodás keretében mintegy kilencezer ember hagyja el az addig a szélsőségesek által ellenőrzött területet, aminek keretében a felkelők szabadon engedik a Hezbollah fogságba esett embereit.

Az An-Núszra Front fegyveresei a Libanon északkeleti részén fekvő Arszal városból távoznak azokkal a civilekkel együtt, akik távozni akarnak a közeli menekülttáborból. Az alku értelmében ezért cserébe kiszabadulhat a Hezbollah nyolc fogságba esett embere.

A Hezbollah tájékoztatása szerint már érkeznek Dzsurud Arszal térségbe azok a buszok, amelyekkel elszállítják a fegyvereseket és családjaikat.

A megállapodás első részében, vasárnap a szemben álló felek a harctéren elesett embereik holttestét cserélték ki.