Szíria: Ketrecbe zárt civileket használnak élő pajzsként a felkelők

-

Ketrecbe zárt civileket és kormánypárti katonákat használ élő pajzsként egy szíriai lázadószervezet a közel-keleti ország fővárosa közelében - jelentette vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki csoport.


A londoni székhelyű OSDH azt közölte, hogy a Damaszkusz környékén tevékenykedő legjelentősebb felkelőcsoportnak számító Dzsais Al-Iszlám (Az Iszlám Hadserege) elfogott kormánykatonákat és alavita civileket zárt fémketrecekbe és állított ki a főváros keleti szomszédságában lévő Gúta és a közeli Dúma település utcáin.


Rámi Abder-Rahmán, az emigráns szervezet igazgatója szerint a Dzsais Al-Iszlám célja, hogy így vegyék elejét a kormányerők légicsapásainak. Elmondta, hogy a milícia fegyveresei ketrecek tucatjait állították fel. Átlagosan mindegyikbe három-négy embert zártak, de van olyan is, amelyben heten zsúfolódtak össze.

"A csoport élő pajzsként használja a foglyokat" - mondta az illetékes, aki szerint előfordul olyan is, hogy teljes családokat zárnak ketrecbe. Az AFP francia hírügynökség szerint Gútát rendszeresen bombázzák a rezsimhez hű erők. A szíriai kormányhadsereg pénteken rakétákkal támadta a város piacterét, a légicsapásokban legalább hetven ember meghalt és több mint ötszáz megsebesült.

A Dzsaisz Al-Iszlám akkor került először a világ figyelmének a középpontjába, amikor videóra vették, ahogy az Iszlám Állam tucatnyi harcosát kivégezték – ráadásul pontosan olyan stílusban, mint, ahogy az ISIS szokta elkészíteni a véres propagandavideóit.