Szíria: későn reagált a Nyugat

-

Német biztonságpolitikai szakértők és védelmi politikusok azt vetették a nyugati államok szemére szerdán, hogy későn és határozatlanul reagálnak a szíriai konfliktusban.


„Nem tehetjük meg, hogy követeljük egy diktátor távozását, azután pedig ölbe tett kézzel várjuk, hogy önként lemondjon” – mondta Wolfgang Ischinger, a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) vezetője a Bild című német bulvárlap szerdai számában. „Hitelességének elveszítésével a Nyugat eljátszotta azt a lehetőséget is, hogy a szíriai lakosság segítségére siethessen” – tette hozzá.

Omid Nouripour, a német ellenzéki Zöldek iráni származású külpolitikai szóvivője szerint a nyugati hatalmak először csak akkor reagáltak a szíriai konfliktusra, amikor az menekültválsággá dagadt.

„A Nyugat rá se hederített Szíriára, amikor 250 ezerre emelkedett a konfliktus halálos áldozatainak száma, csak azt vette észre, amikor megérkezett az első 10 ezer menekült” – mondta az újságnak. „Ez az érdektelenség légüres teret hozott létre, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök bombákkal töltött meg” – tette hozzá. Moszkva a damaszkuszi rezsim legkitartóbb támogatójának számít.

Norbert Röttgen kereszténydemokrata politikus, a német parlament külügyi bizottságának elnöke leginkább azt kifogásolta, hogy nem hangolták össze a nyugati reagálásokat. „Szükség lett volna egy közös nyugati politikára” – hangsúlyozta. „Közösen felajánlhattuk volna Oroszországnak az együttműködés lehetőségét levegőben és szárazföldön, miközben ha kellett volna, egyedül is eltökélten megvédtük volna a szíriaiakat. Emellett nyomatékosíthattuk volna, hogy az orosz katonai beavatkozás gazdasági szankciókkal fog járni. Ezek közül semmi sem valósult meg” – fűzte hozzá.