Szíria: jó páran meghaltak a fegyverszünet kihirdetése óta

Fotó: AFP / Zein al-Rifai

-

Összesen 135 ember vesztette életét fegyveres összetűzésben a fegyvernyugvási megállapodás február 27-i életbe lépése óta azokon a szíriai területeken, amelyekre kiterjed a tűzszünet - adta hírül a konfliktus fejleményeiről helyszíni beszámolók alapján jelentéseket készítő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szombaton.


Azokon a területeken, ahol nem is érvényes a tűzszünet, 552 embert öltek meg a harcokban - tette hozzá a londoni székhelyű szervezet, amely figyelemmel követi az immár öt éve zajló szíriai polgárháborút. A konfliktusnak a számítások szerint eddig több mint 250 ezer halálos áldozata van, és mintegy 11 millióan váltak földönfutóvá.


Az egy hete életbe lépett fegyvernyugvás az Egyesült Államok és Oroszország megállapodásán alapul, amelyhez a szíriai kormány és az ellenzék is csatlakozott. Az Iszlám Állam terrorszervezethez és az an-Nuszra Fronthoz hasonló iszlamista csoportok ellen azonban továbbra is folytatódnak a harcok. Bár a szíriai ellenzék többször panaszkodott, hogy a kormányerők nem tartják be a tűzszünetet, az egyelőre működőképesnek tűnik. A szíriai ellenzék és a damaszkuszi kormány Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott közvetítésével a tervek szerint a jövő héten folytatja a béketárgyalásokat.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) egyik osztaga péntek éjjel elfoglalta az iraki határon fekvő Tanaf határátkelőt az Iszlám Államtól. A harcokban egy iszlamista életét vesztette, többen pedig megsebesültek. Az OSDH szerint az SZSZH fegyveresei Jordánia területéről indították akciójukat. Az Iszlám Állam hírügynöksége tagadta a tanafi határátkelő elvesztéséről szóló jelentéseket. Az iszlamisták a kormányerők visszavonulását követően 2015 májusában szerezték meg a Szíria délkeleti részén fekvő határátkelőt.

A dzsihadisták az elmúlt napokban a kormányerőkkel harcoltak Aleppó közelében. A szélsőségesek és a szíriai hadsereg összecsapásaiban eltérő jelentések szerint 15-20 katona vesztette életét. A Szana állami hírügynökség szerint a kormányerők visszaverték az Iszlám Állam támadását, és tucatnyi szélsőségessel végeztek.