Szíria: itt az orosz békejavaslat

Fotó: MTI/EPA / Orosz védelmi minisztérium

-

A lehetséges szír reformokkal foglalkozó orosz dokumentum pörög az ENSZ-ben.


A reformokat 18 hónap alatt hajtanák végre; az anyag ugyanakkor nem tér ki arra a fontos kérdésre, hogy ezalatt a helyén maradna-e Bashar al-Assad szír vezető - számol be a BBC. Márpedig ez fontos kérdés, az oroszok ugyanis eddig kiálltak mellette, míg az Egyesült Államok vezette koalíció szerint csak az elnök elmozdításával érhető el tartós béke a térségben.

Az orosz dokumentum ugyanakkor kiemeli, hogy a szír ellenzéknek részt kellene vennie a szombati bécsi tárgyalásokon, ahol a helyi polgárháborút vitatják meg a világ vezetői. Az orosz külügyminisztérium szerint meg kell állapítani, hogy mely csoportosulásokra lehet számítani partnerként ebben a folyamatban és melyek számítanak csak terroristának.

Az előterjesztés nem zárja ki, hogy Bashar al-Assad elindulhasson a reformok végén tartandó választásokon. Azt ugyanakkor meghatároznák, hogy a megválasztott elnök lenne a hadi erők legfőbb vezetője és ő irányítaná a külpolitikát is. A reformokat nem a jelenlegi vezetőnek kellene lebonyolítania, hanem egy olyan jelöltnek, amelyet minden oldal elfogad.

A dokumentum egyben felhívja az ENSZ-t, hogy kezdeményezzen politikai párbeszédet a szíriai kormány és az ellenzéki erők “egységes delegációja” között.