Szíria: az oroszok kiborultak

Fotó: ANADOLU AGENCY / Majd el Halebi

-

Szabotázsnak nevezte az orosz Szövetségi Tanács, a parlament felsőházának külügyi elnöke Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet kijelentését, amely szerint lehetetlen a politikai megoldás Szíriában, amíg Bassár el-Aszad az ország elnöke.


"Nevezzük a nevén a dolgokat, ez a nemzetközi közösségnek a szíriai hatalom és az ellenzék közötti politikai párbeszéd elindítására irányuló erőfeszítésének az egyenes elszabotálása" - írta Konsztantyin Koszacsov.

"Az Egyesült Államok véleményét olvassák mind a mérsékelt, mind a fegyveres ellenzék soraiban. Mi értelme ezek után Asztanába vagy Genfbe utazni, kérdezik ezek után" - tette fel a kérdést hivatalos Facebook-oldalán Koszacsov.

„Ezt elolvasva ismét fegyverhez nyúlnak. Vállvetve a hősies amerikaiakkal, akik a szír kormányhadsereg repülőtereit bombázzák. Jó példa ez arra, hogyan kell viselkedni, ha tovább akarják élezni a helyzetet. Nem beszélve a terrorcsoportokról, akik közül messze nem mindenki tud olvasni, harcolni viszont mindenki tud" - írta a politikus.

Előzőleg Nikki Haley, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője a CNN-nek adott interjúban kijelentette, hogy az Egyesült Államok egyik prioritása Szíriában Aszad megbuktatása. "Nem látunk lehetőséget a békére Szíriában, amíg Aszad ott van" - jelentette ki.

Aszad szövetségese, az asztanai Szíria-közi béketárgyalások egyik védnöke, Oroszország elutasítja a szíriai ellenzék követelését, hogy az elnök távozzon a hatalomból.