Szíria: az ártatlanok védelmében mért csapást az USA

Fotó: US NAVY / FORD WILLIAMS

-

Az ártatlanok védelmének nevezte a Szíria elleni amerikai légitámadást Rex Tillerson, az Egyesült Államok külügyminisztere a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport külügyminisztereinek találkozója előtt az olaszországi Luccában hétfőn.


A megbeszélés résztvevői - közel-keleti országok képviselőinek meghívásával - külön egyeztetést szentelnek a szíriai helyzetnek.

Tillerson kijelentette, az Egyesült Államok ismét tesz azért, hogy aki ártatlan emberek ellen követ el bűncselekményeket bárhol a világon, feleljen ezért. Az amerikai diplomácia vezetője a Szíriában elkövetett vegyifegyver-támadásra utalt, amelyre válaszul az Egyesült Államok manőverező robot-repülőgépek tucatjaival mért csapást arra a bázisra, ahonnan a rezsim gépei feltételezhetően elindultak.

Rex Tillerson a toscanai Sant'Anna di Stazzema emléktemetőjében nyilatkozott, ahol 1944-ben a nácik 560 civilt lőttek agyon, közöttük több mint száz gyereket.

Az amerikai külügyminiszter a G7-csoport külügyminisztereinek délután kezdődő találkozóján Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, Japán, Kanada és a házigazda Olaszország diplomáciai vezetőivel egyeztet. A megbeszéléseken részt vesz Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. A napirenden Szíria mellett a terrorizmus elleni fellépés, a líbiai helyzet, a Földközi-tenger térsége, valamint Észak-Korea is szerepel. Angelino Alfano olasz külügyminiszter bejelentette, hogy Szíriáról kedd reggel külön minicsúcsot tartanak, amelyen Törökország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia, Katar is képviselteti magát. Az amerikai külügyminiszter Luccából egyenesen Moszkvába utazik tovább, ahol orosz kollégájával Szergej Lavrovval találkozik.

A G7 külügyminisztereinek találkozóját követően, májusban a legfejlettebb országok állam-, illetve kormányfői Taorminában találkoznak majd, Szicília szigetén.