Szíriai menekült készít ételt berlini hajléktalanoknak

Fotó: Facebook / Tabea Bü

-

Alex Assali szeretne ezzel valamit visszaadni a németeknek.


Egy 37 éves, Damaszkuszból menekült szíriai férfi, Alex Assali egy berlini híd alatt oszt saját maga által elkészített ételt berlini hajléktalanoknak. 12 hónapja él a német fővárosban, egy lakóprojekt részeseként.


A Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában a jótékonykodást azzal magyarázza, hogy amikor Németországba érkezett mindenki nagyon kedves és szívélyes volt vele, németül tanították, és megmutatták neki a várost. Amikor Frankfurtból Berlinbe szállították, nem találtak neki helyet, egy idős hölgy adott végül neki szállást. Az ételosztással csak szeretne valamit visszaadni a németeknek abból a sok kedvességből, amit kapott.

Szíriai, Szaúd-arábiai és néha olasz ételeket főz, amikor a német lap nála járt, akkor éppen rizses zöldséglevest osztott. Bulikon és templomi találkozókon is főz ételt, az ételkészítés a kedvenc hobbija, de ezzel szeretne is valamit átadni a németeknek.

2007-ben, a háború előtt hagyta el hazáját, miután Aszad elnököt kritizálta az interneten. Több évig Líbiában élt, egyfajta szociális munkásként dolgozott, szír menekülteknek segített. Ekkor ismerte meg, hogy milyen az, amikor az emberek az utcán kénytelenek élni úgy, hogy semmijük sincsen.


THATS ALEX! A big shoutout to him this morning, Dieser Mann  beeindruckt mich zu tiefst! Seine Geschichte ist nicht...

Szerző: Tabea Bü2015. november 21.