Szír béketárgyalás a terror árnyékában

Fotó: ANADOLU AGENCY / Huseyin Nasir

-

Megfenyegette a szíriai rendezésnek szentelt genfi béketárgyalásokon részt vevő ellenzéki csoportokat az al-Kaida terrorszervezethez köthető szíriai szélsőséges csoport, a Dzsabhat Fatah es-Sám katonai parancsnoka.


Abu Muhammad al-Dzsolani hétfő este megjelent videoüzenetében arra intette az ellenzéki csoportokat, hogy maradjanak távol a genfi tárgyalásoktól, a szíriai háborút pedig hagyják Szíria népére.

Dzsolani megerősítette, hogy szervezetének emberei hajtották végre szombaton a szíriai kormányerők kezén lévő Homsz városában az állambiztonsági hivatal és a katonai hírszerzés helyi parancsnoksága ellen elkövetett, összehangolt öngyilkos merényleteket, amelyekben 42-en haltak meg.

„A homszi támadás csak a kezdet volt, és újabb támadások lesznek, más eszközökkel, beleértve az öngyilkos robbantásokat” – figyelmeztetett Dzsolani, aki szerint a homszi robbantásokat leckének szánták a genfi vagy az asztanai tárgyalásokon részt vevő „levitézlett politikusoknak”.

„Reméljük, hogy ezek a pokolgépes támadások lemosták a szégyent a genfi ellenzéki találkozókról” – mondta Dzsolani.

A homszi merényletek után Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet, a damaszkuszi kormány főtárgyalója is azt mondta, hogy a terrortámadás a genfi béketárgyalásoknak címzett üzenet volt.

A korábban an-Núszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah es-Sámot terrorszervezetként tartja nyilván a nemzetközi közösség, és – akárcsak az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet – kizárja a szíriai válság rendezéséről szóló asztanai és genfi tárgyalásokról. Az elmúlt időszakban ez a lázadószervezet az amerikaiak vezette katonai koalíció egyik legfőbb célpontjává vált, több vezetőjét ölték meg légicsapásokkal.

Tíz hónapos szünetet követően 2017. február 23-án indultak újra Genfben a szíriai konfliktus politikai rendezését célzó, az ENSZ égisze alatt tartott béketárgyalások, a gyors sikerbe vetett reményeket azonban mérsékelték a damaszkuszi kormány és fegyveres ellenzéke közötti heves harcok. Tavaly háromszor ültek egymással tárgyalóasztalhoz a damaszkuszi kormány és az ellenzék képviselői, bármilyen eredmény nélkül.