Sziporkázott a Benedek-csapat, negyeddöntős az Eb-n

Fotó: MTI/AP / Darko Vojinovic

-

Könnyedén, 14-3-ra verte Grúziát a belgrádi Eb-n a férfi pólóválogatott. Jöhet a Horvátország elleni negyeddöntő.


Vízilabda-Eb, férfiak, nyolcaddöntő:

Magyarország–Grúzia 14-3 (4-1, 4-1, 3-1, 3-0)
magyar gólok: Varga Dénes 3, Vámos 2, Hosnyánszky 2, Manhercz 2, Bátori, Decker, Varga Dániel, Kis Gábor, Erdélyi

Sikerrel teljesítette a nyolcaddöntős feladatát a férfi pólóválogatott a belgrádi Eb-n. Benedek Tibor csapata magabiztosan legyőzte Grúziát, és már készülhet a horvátok elleni negyeddöntőre (kedd, 20.15). Az már most biztos, hogy ha az egyetlen kiadó olimpiai kvótát esetleg nem is gyűjti be a csapat Belgrádban, az áprilisi kvalifikációs tornán – ahol négy együttesnek osztanak kvótát – már biztos helye van.Villámrajt, és kiváló védekezés

A magyarok görög segítséggel nyerték meg a csoportjukat, ennek köszönhető, hogy elkerülték a nyolcaddöntőben a házigazda Szerbiát. Grúzia ehhez képest edzőmeccset jelentett: mindjárt az első emberelőny végén (igaz, annak lejárta után) vezetést szerzett Vámos Márton, majd Bátori Bence és Varga Dénes is gyorsan betalált, így pillanatok alatt 3-0-ra elhúzott a csapat. Decker Ádám folytatta a gólok sorát, Benedek kapitány pedig olyan nyugodtan magyarázott, mintha csak ötórai teázásra gyűltek volna össze a medence szélén.


Ha a parádés magyar kezdés nem lett volna elég a grúzoknak, ráadásképp Nagy Viktor kiválóan védett, már amikor egyáltalán szükség volt rá. Grúzia csak az első negyed vége előtt két perccel szépített, Crepulja szép balkezes ejtésével, 4-1, ennyi is maradt a szakasz eredménye.

Nyugodt mederben csordogált tovább a meccs, a második negyed első felében nem esett gól, Nagy újabb bravúrt mutatott be, elöl pedig a kapufát faragták a magyar pólósok. Aztán Varga Dániel fórból talált be, Varga Dénes megúszásból növelte az előnyt, még annyira sem kellett izgulni, mint a törökök legyőzésekor, amikor legalább gólkülönbséget kellett javítani. Hosnyánszky a változatosság kedvéért egy bombagólt is lőtt, a grúzok erre még válaszoltak, a végszó viszont Varga Dénesé lett – a nagyszünetre 8-2-vel fordultak a csapatok.


Bátori Bence lóbál


Komótos befejezés

Magyar fór és Manhercz-gól nyitotta a harmadik negyedet, amelyre már Bisztritsányi Dáviddal a kapuban úszott ki a magyar csapat. Vámos góljára a negyedik emberelőnyüket végre kihasználva feleltek a grúzok (10-3). Ismét kisebb gólszünet következett, a grúzok és a magyarok sem akartak már megszakadni, ellentétes okokból. Azért Benedek csak időt kért, nem is hiába, Hosnyánszky belőtte a második gólját is, a zárónegyed előtt 11-3 állt az eredményjelzőn.


Az utolsó nyolc perc végképp békésen alakult, Kis Gábor azért csak bevert egyet centerből, Erdélyi izomból zúzott a kapu jobb oldalába, ezzel lett tízgólos a különbség (13-3). Duplázott aztán Manhercz is, miközben a védekezés továbbra is rendben volt, a kapuig sokszor el sem jutott a labda a jó blokkoknak köszönhetően.

„Mindazt, amit játszunk, a szoros védekezést és a zónavédekezést is gyakoroltuk. Bár keményebb ellenféllel találkozunk majd kedden, a lényeg, hogy tudtunk gyakorolni. A horvátok elleni meccset a tétnek megfelelően várom, megértünk arra, hogy megnyerjük azt a negyeddöntőt, és azt hiszem, a többiek is így vannak ezzel” – mondta az M4-nek Varga Dénes, aki mosolyogva hozzátette, hogy minden meccset megnyerünk, végül elverjük a döntőben a szerbeket.

Bisztritsányi hasonlóan bizakodó volt, mondván „játékosállományban is jobbak vagyunk a horvátoknál, és jobban is egyben vagyunk”.

„A védekezés végig rendben volt, támadásban meg már egy idő után nem akartunk különösebben sokat csinálni – értékelt Benedek kapitány. – A Volvo-kupa óta folyamatosan fejlődtünk, és bár a horvát póló egy másik műfaj, de most sokkal jobban bennünk van a siker lehetősége. Még az sem előny, hogy a horvátok egy nappal többet pihenhettek, mert így mi lendületben maradunk.”


A további nyolcaddöntőkben:
Görögország–Románia 15-9
Oroszország–Németország 9-6
Olaszország–Törökország 16-2

A negyeddöntők párosítása (alsó ág és felső ág):
Spanyolország–Görögország
Szerbia–Oroszország

Olaszország–Montenegró
Magyarország–Horvátország