Szintetikus, ismeretlen kábítószer miatt került 15 ember kórházba

-

Tizenöten kerültek kórházba a napokban egy új, eddig ismeretlen szintetikus kábítószer miatt Budapesten - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel. Az ÁNTSZ szerint a betegek közül többen súlyos tüneteket mutattak, intenzív ápolásra szorultak.


A tisztiorvosi szolgálathoz eljutott információk szerint a betegek egymástól függetlenül kékes-zöldes színű, szögletes tabletta (egyben vagy porítva) fogyasztásáról számoltak be, a tablettán a Facebookra utaló „F" betű állt - közölték.


Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: az egészségre rendkívül káros, pszichoaktív hatást kifejtő szer az elmúlt időszakban jelent meg a kábítószert a dizájner drogokat fogyasztók körében. Az anyag emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, már több, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt az ország több pontján - írták válaszlevelükben.

A veszélyes szer megjelenésére való tekintettel a rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy piaci jelenlétét visszaszorítsa.
Az Országos Rendőr-főkapitányság arra szólította fel az embereket: tartózkodjanak mindenféle kábítószer fogyasztásától.


Van, aki a pszichiátrián fekszik

Elek István, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ toxikológiai osztályának főorvosa az MTI megkeresésére azt mondta, a hozzájuk bekerültek közül többen intenzív ellátásra szorultak, azonban haláleset eddig nem történt.


A szer hatása elhúzódóbb, mint amit az eddigi készítményeknél megfigyeltek, és voltak olyanok, akinél fennmaradt a hallucinozis, pszichotikus állapot, ezért őket a pszichiátriai osztályon kezelik - mondta el a főorvos. Hozzátette: hogy még mindig vannak betegek, akiket a toxikológiai osztályon kezelnek.

Nemcsak Budapesten, de országszerte jelezték az intézmények, hogy ilyen tünetekkel kezeltek beteget.


Elsősorban középkorúak vették be a drogot

A főorvos kiemelte, egy új, Magyarországon eddig még ismeretlen - így a tiltó listán sem szereplő - dizájner drog került piacra, aminek a szerkezeti képletét és a hatóanyagát sikerült kimutatni. Általánosságban a betegek nem tudták megmondani, mit vettek be, azonban ennek az új szernek a hatása hosszabb és súlyosabb tüneteket is produkál, mint a korábban már ismert szereké.
Az elmúlt napokban kórházba kerültek jellemzően középkorúak voltak.


Az ártalomcsökkentéssel foglalkozó, önkéntesekből álló DÁT2 Psy Help nevű szervezett közzétette Facebookon a tablettáról készült képet. A szintetikus drog tüneteit is leírják, eszerint a drog fogyasztója aluszékony lesz, nehezen fog mozogni, ébresztéskor mozgászavarok, hallucináció jellemzik őt.

„Feltételezhető, hogy több anyag keveréke található a tablettában; szintetikus opioid vagy szintetikus kannabinoid lehet benne” – írják.


Felhívó közleményükben kiemelik, hogy tavaly év végén már volt a piacon kék, MDxx-es Facebook (hüvelykujjas Like)-tabletta, másfél hónapja pedig megjelent egy kisebb facebookos tabletta is, dizájner stimuláns hatóanyaggal. „Az új, veszélyes, punnyasztó típusú Facebook f-betűs tabletta tehát egy különböző széria”.