Szinte teljesen biztos, hogy bomba robbant az orosz utassszállítón

Fotó: AFP / KHALED DESOUKI

-

Ezt állította a Reutersnek a fekete dobozt vizsgáló csapat egyiptomi tagja.


A hvg.hu a Reuters hírügynökségre hivatkozva azt írja, 90 százalékban biztos, hogy bomba robbant azon az orosz gépen, amelyik október végén zuhant le a a Sínai-félszigeten.

Erre a pilótafülkéből származó utolsó hangfelvételek alapján következtetnek a szakértők. A hírügynökségnek a vizsgálati csapat egyik egyiptomi tagja nyilatkozott, kilétét nem fedte fel, és azt sem árulta el, hogy miért „csak” 90 százalékig biztosak a dolgukban.

Közben az AP amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott egy szintén neve elhallgatását kérő egyiptomi biztonsági tisztségviselő, hogy a sarm-es-sejki repülőtéren már régóta hiányos a biztonsági ellenőrzés, gyakran nem működik a csomagokat átvizsgáló berendezés vagy ha működik is, 10 euróért cserébe a rendőrök nem ellenőrzik a poggyászokat. Az AP kereste az egyiptomi légiforgalmi minisztert, illetve szóvivőjét, de nem érte el.

A merényletet még korábban az Iszlám Állam vállalta magára. Egyiptom azonban nem erősítette meg, hogy bombatámadás miatt zuhant le az orosz repülőgép.