Szinte teljesen akadálymentes lett a főváros honlapja

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán / MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Megkapta az ISO 40500 akadálymentességi szabvány (WCAG 2.0) „A” megfelelőségi szintjét. Ezzel a budapest.hu tartalma széles körben elérhetővé vált a különböző fogyatékkal élő – vak, gyengénlátó, siket, nagyothalló, mozgássérült – emberek számára.


Az akadálymentesített weboldal nem csak a fogyatékkal élők számára teszi hozzáférhetővé a portált, a webtartalom a mindennapi felhasználók számára is könnyebben használhatóvá válik – tájékoztatott a főváros.

A fogyatékkal élőknek nem egy külön, szeparált webhelyet alakítottak ki, hanem olyan felhasználói felületet hoztak létre, amelyet mindenki ugyanúgy használhat. Így a fejlesztéseket a felhasználók nem látják, hanem a forráskód kialakításával biztosítják a WCAG „A” szintnek való megfelelést. Másrészt az adminisztrációs felület is bővült olyan elemekkel, amelyek segítségével a felhasználók számára akadálymentes tartalmak állíthatók elő. Ezenkívül az oldal navigációs elemeit is úgy átalakították, hogy azok billentyűzettel is jól használhatók legyenek, így segítve nem csak a vak, hanem azon mozgáskorlátozott személyeket is, akik a számítógépet nem egérrel használják.

Ezen kívül cél volt, hogy az oldal kompatibilis legyen a képernyőolvasó szoftverekkel, ez főként a nem látó felhasználóknak fontos.