Szinte mindig ugyanott szaladt pofonba két párt – Hogy lehet ez?

Fotó: Europress/Getty Images/London Stereoscopic Company / Europress/Getty Images/London Stereoscopic Company

-

1,8 milliárdnyi behajthatatlan bírság, kamupártok, tehetetlen választási bizottságok – eddig ezek az új választási törvények hozadékai.


Korábban megírtuk, hogy a késve leadott ajánlóívek bírságolásáról szóló passzus, mindenféle vita vagy egyeztetés nélkül került bele a törvénybe egy 229 pontos módosító javaslat részeként. Ennek megfelelően soha nem indokolta meg azt senki, de a 2 milliárd forint kiszabott, és minden bizonnyal behajthatatlan büntetési összeg alapján, nem is gondolta át.


Ennyi büntetést szabtak ki országszerte a választási bizottságok

Kattintson a térképre részinformációnként! (az adatok folyamatosan frissülnek)

Hiszen hiába a szigor, a bírságok minden jel szerint nem voltak képesek megakadályozni az ajánlócédulák körüli csalásokat. A választási bizottságok, néhány kivételtől eltekintve, úgy értelmezték a törvényt, hogy nincs felhatalmazásuk ellenőrizni a szignók hitelességét, vagy másolásra utaló nyilvánvaló jelek alapján vizsgálatot indítani. Mindezek alapján az új választási törvény átgondoltságát az szimbolizálja a legjobban, ha összevetjük az Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Pártra kiszabott büntetések területi szórását. Ebben benne van minden, ami furcsán működik az új eljárási törvényben: behajthatatlan bírságok százmilliói, és „ajánlásgyűjtésben” sikeres, de egyébként teljesen láthatatlan pártok. Az ÚMP-ről és az ÚDP-ről a Heti Válasz megírta, hogy mind a két pártot ugyanaz a Zuschlag Jánoshoz és Táncsics Péterhez köthető kör alapította; feltehetőleg a megkapható kampánytámogatási összeg megduplázásának céljával. A 444.hu megmutatta, hogy a két párt 7 körzet kivételével ugyanott állított jelöltet. Mindezt azzal egészítjük ki, hogy az említett pártok zömmel ugyanazokon a helyeken adták le késve az ajánlóíveiket. Néhol még a késés után járó bírságösszegek is megegyeztek.Budapesten

ÚDP_ÚMP_bp_2