Szinte mindenért Lázár János lesz felelős

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A kormányzati munka általános koordinálása mellett összesen tíz terület tartozik majd a Miniszterelnökség alá. Így Lázár János felel majd többek között a bankrendszer átalakításáért, az összes uniós fejlesztési forrásért és vidékfejlesztésért is. Ehhez „válogatott elit csapatot” szervez maga alá a leendő miniszter, aki szeretne „kurucos mentalitással rendelkező” fiataloknak is lehetőséget adni, mert nagy konfliktusokat fog vállalni a kormány.


Közép-Európa leghatékonyabb kormánya

A leendő miniszter a szerdai mezőgazdasági bizottsági meghallgatásán ismertette az újonnan felálló Miniszterelnökség hatásköreit. Mint mondta: azt a feladatot kapta a miniszterelnöktől, hogy Közép-Európa leghatékonyabb kormányát teremtse meg, amely érdemi befolyással lehet az ország gazdasági teljesítményére. Fő feladata, hogy ne az öncél, hanem a közcél érvényesüljön a rá bízott ügyekben. Ezzel kapcsolatban leszögezte: a döntéshozatal még igen, de a végrehajtás nem demokrácia kérdése. Mint mondta: a saját nyaka „van rajta” Orbán Viktor előtt azon, hogy a gazdasági növekedéshez szükséges összes uniós forrást le tudják hívni és ki tudják fizetni.


Lázár alakítja át a bankrendszert is

Lázár János szerint a következő négy év egyik legfontosabb feladata lesz számára a magyar bankrendszer átalakítása: hogyan tud a kormány egy erős takarékszövetkezeti hálózatot, egy népbanki hálózatot és az állami befolyás alatt is álló agrár- és zöldbankot létrehozni. Éppen ezért a Magyar Fejlesztési Bank, a takarékszövetkezetek és a Magyar Posta felügyelete is alá tartozik majd.


Vétójog az összes uniós támogatásra

Szintén az ő felügyelete alatt működik a fejlesztéspolitikai államtitkárság, ahol a Miniszterelnökségnek minden támogatási döntés felett vétójoga lesz. Emellett Lázár János felel majd a stratégiai döntéshozatalért, az építésügyért, a kormányzati kommunikációért, legkésőbb az Európai Bizottság megalakulásától az európai ügyekért és a kormányhivatalokért is, ahol egyébként nagyon komoly átszervezéseket tervez a hivatalok megerősítése érdekében. Mint mondta: nagy személyi és szervezeti változtatásokat tervez, hogy 2018-ra az ügyfél legyen az első és minden köztisztviselő úgy gondolkodjon, hogy köteles megoldani az ügyfelek problémáját. Lázár felel majd az informatikáért is. Ezen a területen a kormány átfogó vidékfejlesztési informatikai fejlesztés tervez minden háztartásba a Deutsche Telekommal közösen. Szintén fontos feladatának nevezte a teljes közbeszerzési rendszer átalakítását és egyszerűsítését.


Radikális átszervezés az agrártámogatásokban

Az egyik új terület a Miniszterelnökség alatt a vidékfejlesztés. Itt az eddigi lassú, korrupt támogatási rendszer helyett egyszerű, átlátható, ügyfélbarát rendszerre van szükség Lázár szerint. Úgy fogalmazott: jelentős konfliktusok várnak a kormányra a támogatások átalakítása miatt. A jövőben a jelenlegi 50-ről 20 százalékra akarják csökkenteni a nagybirtokok arányát és inkább az állattenyésztéssel, a sok kézimunkát igénylő termelési ágakkal vagy a kertészettel foglalkozó kisvállalkozások elterjesztését támogatják. Éppen ezért jelentősen csökkentik a tőkeerős vidéki nagyvállalatok támogatását, amelyek a jelenlegi rendszerben aránytalanul sok pénzt kapnak. Lázár János szavai szerint a kormány fogja olyanoknak sérteni az érdekeit, akik Fidesz-támogatók, és olyanoknak is, akik az MSZP támogatói, de

„a második győzelem után, második kétharmaddal kell lenni ennyi politikai bátorságnak a kormányban”.
Mint mondta: arra törekszik, hogy a Miniszterelnökség egy válogatott elitcsapat legyen a kormányzaton belül és ehhez a „konfliktusok vállalásában is élen járó kurucos mentalitással rendelkező” fiataloknak adna lehetőséget. A mezőgazdasági bizottság egyébként 7 igen és 4 nem szavazattal támogatta Lázár János kinevezését.


Több kém kell, a határon túlról is

A nemzetbiztonsági bizottság előtt már a polgári titkosszolgálatok fejlesztéséről beszélt Lázár János, merthogy ez a terület is az ő fennhatósága alá tartozik. Mint mondta 30-40 százalékkal szeretné növelni a hírszerzők számát és ebben számít a határon túli és a külföldön élő magyarokra is. Hangsúlyozta, hogy nem tervezi a katonai és a polgári szolgélatok összevonását, mert az jót tesz a demokráciának, ha ezek nem egy kézben összpontosulnak.


CIA, Moszad, Ukrajna, NSA

Lázár János a CIA-t, a Moszadot és a német hírszerzést nevezte meg, mint amelyekkel kiemelt együttműködést folytatnak a magyar szolgálatok eddig és ezután is. Beszélt arról is, hogy Ukrajna esetében elhúzódó feszültségre készülnek, mert elemzésük szerint Oroszország a következő 5-10 évben sem fogja legitimálni a keleti szomszédunkat. Az NSA titkos megfigyeléseivel kapcsolatban annyit mondott: valószínűleg Magyarországon is zajlottak telefonlehallgatások, megfigyelések, információgyűjtések. Azt külön kiemete, hogy magyar döntéshozók magánéletét is megfigyelték az amerikaiak, ami pedig csak egy későbbi zsarolás miatt lehet hasznos.


Paks II. nem jelent extra kockázatot

A kormány készített kockázatelemzést a paksi bővítéssel kapcsolatban. Lázár János leszögezte: a jelenlegi atomerőmű miatt is napi szintű együttműködés van az oroszokkal már a hatvanas évek óta és ehhez képest nem jelent többlet nemzetbiztonsági kockázatot egy ilyen hosszú távú szerződés az újabb blokkok megépítéséről. Hozzátette: energetikailag ki vagyunk szolgáltatva Oroszországnak, hiszen a felhasznált gáz 80 százaléka onnan érkezik, éppen ezért az esetleges orosz gazdasági szankciók nagyon rosszul érinthetik Magyarországot.


Az ügynöklisták nyilvánosságában hisz, de kisebbségben van

Kérdésre válaszolva Lázár elmondta: az ügynökkérdésben a teljeskörű nyilvánosság híve, de sajnos kisebbségben van a véleményével a Fidesz-frakción belül. Emlékeztetett rá, hogy Hódmezővásárhelyen polgármestersége idején közzétettek minden elérhető anyagot és szavai szerint jó hatással volt a város közösségére a nyilvánosság. Az ülés végén egyékánt természetesen a nemzetbiztonsági bizottság is támogatta Lázár jelölését.


Irtani fogja a pályázatírókat

Az európai ügyek bizottsága előtt Lázár János az uniós pályázatokkal kapcoslatban úgy fogalmazott: mindent meg fog tenni a rendszer egyszerűsítéséért és ennek keretében "tűzel-vassal írtani fogja" a pályázatírókat és tanácsadókat, akik túl sok pénzt vesznek ki a rendszerből. Megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy  az uniós forrásokat nem ügynökségeknek és háttérszervezeteknek kell elosztaniuk, hanem az államnak, mert az átláthatóbb. Emellett beszélt arról is, hogy nem tervezik a Magyar Posta privatizációját, a paksi bővítsének pedig külön kormánymegbízottja lesz a kormámyon belül. Végül ez a bizottság is támogatta a jelölését, így Lázár János háromból három sikerrel hozta le a szerdai napját.