Szinte biztos, hogy egy náci vonatra találtak rá Lengyelországban

-

A lengyel kulturális miniszter georadar-felvételekre hivatkozva nyilatkozta ezt, igaz, abban nem biztos, hogy arany lesz majd, amit találnak benne.


Kilencvenkilenc százalékig biztos vagyok benne, hogy létezik a vonat, de egyelőre megállapíthatatlan, hogy mit tartalmaz a rakománya

– jelentette ki pénteki varsói sajtótájékoztatóján Piotr Zuchowski, a lengyel kulturális és nemzeti örökségi miniszter helyettese.


Elmondása szerint látta a georadar-felvételeket, „és tényleg úgy néz ki, mint egy páncélvonat”. A képeken egy több mint 100 méter hosszú vasúti szerelvény körvonalai rajzolódnak ki a föld alatt.

A vonatot megtaláló amatőr kincsvadászok szerint arról a legendás náci páncélvonatról van szó, amely 1945-ben tűnt el a környéken összerabolt kincsekkel a rakterében.

Az a körülmény, hogy páncélvonatról van szó, valóban arra utal, hogy értéket képviselő tárgyak lehetnek rajta. „Ezek lehetnek értéktárgyak, műkincsek, de akár olyan levéltári anyagok is, amelyeknek létéről tudtunk, de amelyeket nem ismerünk” – mondta a miniszterhelyettes, aki rendkívülinek nevezte a felfedezést.

Elmondta azt is, hogy a nyomravezető első információ egy a vonat elrejtésében részt vevő személytől származik, aki a halálos ágyán beszélt a szerelvényről, és egy hevenyészett vázlatot is készített a fellelési helyről. A miniszterhelyettes semmi egyéb információt nem árult el ezzel kapcsolatban.


Piotr Zuchowski óva intett mindenkit a kincsvadászattól, mondván, hogy a szerelvényen veszélyes anyagok, például robbanószerek is lehetnek, és könnyen meglehet, hogy a vonat környékét aláaknázták. A miniszter felszólította a környéket az elmúlt napokban ellepő amatőr kincsvadászokat, hogy azonnal hagyjanak fel az ásással, mert azzal veszélybe sodorhatják testi épségüket.

A helyi média beszámolói szerte Lengyelországból érkeztek kincsvadászok a legendás náci aranyvonat feltételezett helyére, és több ponton is illegális ásatások kezdődtek. Pénteken rendőrök járőröztek a Walbrzych–Wroclaw-vasútvonalon, amelynek 65-ös kilométerjelzésénél gyanítják leginkább a szerelvény helyét. A miniszterhelyettes közlése szerint megtették az első lépéseket a lelőhely biztosításához, de mindenekelőtt arról akarnak megbizonyosodni, hogy nincs robbanásveszély.

Andrzej Gaik idegenvezető, aki sokáig maga is kereste a hírhedt aranyvonatot, azt mondta, hogy fél évig is eltarthat, amíg teljesen kiássák a földből a szerelvényt. Több szakértő úgy véli, a 70 éve az alagútban elrejtett vonat valószínűleg csak hadifelszerelést tartalmaz.

A vonat megtalálását egy lengyel és egy német kincsvadász jelentette be a múlt héten, biztosítékot kérve a hatóságoktól arra, hogy megkapják a megtalált érték 10 százalékát, amely a lengyel törvények szerint jár nekik.

A hagyomány szerint a kérdéses vonat 1945-ben tűnt el, tele volt az akkori német városban, Breslauban (ma Wroclaw) összerabolt kincsekkel. A vonat az alsó-sziléziai hegyvidéken fekvő Ksiaz vára közelében betért egy alagútba, ahonnan soha nem jött ki. Az alagutat később lezárták, és a helyet elfelejtették.

Walbrzych közelében a második világháború idején működött egy föld alatti ipari létesítmény szerteágazó alagútrendszerrel, mivel a háború végső szakaszában végrehajtott heves bombázások miatt az ipari termékeket a föld alatt kellett raktározni.