Szinte azonnal lábra állhat a beteg az új csípőprotézis-műtét után

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU - illusztráció

-

Nem minden páciensnél végezhető el az egynapos beavatkozás.


Először végeztek egynapos csípőprotézis-műtétet Magyarországon. Egy 60 év körüli férfibetegen hajtották végre a beavatkozást a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai és kézsebészeti klinikáján. A pácienst még a műtét napján hazaengedték.

Az eljárás az Egyesült Államokban és a nyugat-európai országokban elterjedt, itthon azonban csak most sikerült megteremteni a hozzá szükséges szakmai és technikai feltételeket. A beavatkozás lényege, hogy altatást és érzéstelenítést is alkalmaznak, majd a csípőízületet az izom átvágása és a csontról való leválasztása nélkül közelítik meg – mondta Bűcs Gábor tanársegéd, osztályvezető.

A beteget így kevésbé terhelik, mint a hagyományos műtétnél: 1-2 hét helyett mindössze 1-2 napot tölt kórházban, rehabilitációja pedig 3-4 hónapról 3-4 hétre rövidül, vagyis akár egy hónap múlva munkába is állhat. Az egészségügyi intézmény pedig pénzt takaríthat meg a rövidebb kórházi ellátásnak köszönhetően.

Az egynapos műtétre ugyanakkor nem minden páciens alkalmas, csak egy szűk betegpopuláción végezhető el, alapos vizsgálatokkal nézik meg az alkalmasságot. Az ízületi kopás és combnyaktörés miatt szükségessé váló csípőprotézis-műtétekből évente 150-200-at végeznek a Pécsi Tudományegyetemen, a várólista nagyjából egy év.