Szinte azonnal felrobbant az észak-koreai rakéta

Fotó: AFP / ED JONES

-

A phenjani rezsim már napokkal ezelőtt egy rejtélyes nagy eseményt harangozott be. Ha az a vasárnapi fegyverteszt volt, akkor nincs minek örülniük.


Kudarccal végződött Észak-Korea vasárnapi rakétakísérlete – állítja a dél-koreai vezérkar. A rakétát keleti parton fekvő Szinpho indították. A tesztet észlelte az amerikai fegyveres erők csendes-óceáni parancsnoksága is. A ballisztikus rakétának gondolt eszköz az indítás után szinte azonnal felrobbant, típusát még nem azonosították.

A kísérlet előtti napon a phenjani rezsim katonai parádéval ünnepelte az állam- és dinasztiaalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóját.

A díszszemlén mintegy 60 ballisztikus rakétát vonultattak fel, köztük egy új, állítólag tengeralattjáróról indítható típust. A kommunista ország vezetése atomháborúval fenyegetőzött, ha megsértik a szuverenitását.

Az USA a héten Korea partjaihoz irányított egy repülőgép-hordozót és kísérőhajóit. Donald Trump amerikai elnök pedig azt mondta, kezelni fogják az észak-koreai problémát. Az utóbbi hetekben megnőtt a feszültség a térségben, mert az elszigetelt kommunista állam nem tett le az Egyesült Államok is bevethető nukleáris fegyver kifejlesztéséről.

Trump szerint az USA akár egymaga is akcióba lép, ha Pekingnek nem sikerül jobb belátásra észak-koreai vezetést.

Phenjan legutóbb április 5-én próbált ki egy új rakétát, az mintegy 60 kilométer után a Japán-tengerbe zuhant.