Színt vallott a New York Times

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

Hillary Clintontól nem tudnak elszakadni a lap szerkesztői, a korábbiakhoz hasonlóan az idei elnökválasztási kampányban is őt támogatják. A republikánus kínálat viszont elkeseríti a lapot.


Az iowai jelölőgyűlés előtt alig egy nappal a New York Times egyértelművé tette, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltjeként Hillary Clinton volt külügyminisztert és John Kasich ohiói kormányzót támogatja. A befolyásos napilap két szerkesztőségi állásfoglalásban méltatja a két elnökjelölt-aspiránst. „Egyike a legátfogóbban és legmélyebben képzett jelölteknek a modern kori történelemben” – fogalmaz az egyik vezércikk a demokrata párti Hillary Clintonról. A republikánusok elnökjelölt-aspiránsáról, John Kasich ohiói kormányzóról pedig a másik vezércikkben azt állapítja meg, hogy „ő az egyetlen elfogadható választás”.

Hillary Clinton lenne az egyetlen nő, akit nagy párt jelöl elnöki posztra” – írja a lap, amely korábban már háromszor biztosította támogatásáról a politikust. Kétszer szenátusi jelöltsége esetén, majd pedig 2008-ban, az elnökválasztási kampányban, amikor Clinton alulmaradt Barack Obamával szemben. Vezércikkében a New York Times dicséri ugyan Bernie Sanderst is, Clinton nagy vetélytársát a pártján belül, ám leszögezi, hogy a vermonti szenátornak nincs meg az tapasztalata, amellyel Hillary Clinton rendelkezik. A cikk aztán teljes egészében a volt first lady, volt szenátor és egykori külügyminiszter politikai sikereinek elemzéséről szól.

Lesújtó véleményt fogalmaz meg viszont a lap a Republikánus Párt két vezető elnökjelölt-aspiránsáról. Esély a republikánus verseny újraindítására címmel elemzi a politikai táboron belüli helyzetet, elsősorban Donald Trump üzletember és Ted Cruz texasi szenátor politikáját. „Trumpnak nincs tapasztalata, és nem is érdekli őt, hogy beletanuljon a nemzetbiztonsági, védelempolitikai és globális kereskedelemmel foglalkozó ügyekbe” – állítja a lap, Ted Cruzról pedig úgy vélekedik, hogy képes „bármit mondani, csak hogy nyerjen. A nagyobb aggodalom az, hogy szavait a tettek is követnék.” Majd – miután számba vette a többi republikánus politikust, aki az elnökjelöltségre pályázik – a New York Times idézi John Kasich ohiói kormányzót, aki az egyik kampánygyűlésen reményről, jövőről, pozitív dolgokról beszélt. Kasich „az egyetlen elfogadható választás a szélsőségességbe és tapasztalatlanságba belefáradt republikánusok számára”.