Színezüst övet találtak a szlovák régészek az egykori Pannóniában

Fotó: Déri Múzeum / Salisbury Régészeti Kft.

-

Az időszámításunk szerinti 2–4. századból származó derékszíjra Pozsony Oroszvár (Rusovce) városrészében bukkantak egy csatornaépítésen.


Frantisek Zak Matyasowszky, a szlovák régészeti hivatal főigazgatója szerint ez egy teljesen egyedülálló lelet. „Úgy véljük, hogy az öv hajdanán egy hölgyé lehetett, és mivel a kidolgozottsága hatalmas szakértelemre vall, ezért a hölgy feltehetőleg magas társadalmi osztályba tartozott” – mondta Matyasowszky.

A régészek két értékes gyűrűt is találtak. „Az egyik bronzból készült, és valószínűleg egy nőé volt, a másikat egy gyermek számára készíthették. Utóbbinak van egy apró fehér lemez a közepén, rajta egy gladiátor vagy harcos ábrájával” – mesélte Matyasowszky, hozzátéve, hogy az ékszerek egykori gazdái ugyancsak tehetős emberek lehettek.

A szakemberek összesen 245 leletet, többségében ékszereket, érméket és ruhakapcsokat találtak az Oroszvár egyik utcáján folyó munkálatok során.


Az ásatás 2014 szeptemberében kezdődött, párhuzamosan a csatornaépítési munkálatokkal. Februárban a Pozsonyi Vízművek (BVS) – anyagi okokra hivatkozva – leállíttatta az építési munkálatokat. A projekt azóta ismét zöld utat kapott, és a tervek szerint a jövő héten folytatódik az építkezés.

A mai Oroszvár területén feküdt a 2. században a Gerulata nevű római katonai tábor, amely a Római Birodalom Pannonia provinciájának része volt. A terület lakatlanná vált, amikor a 4. században a római csapatokat kivonták Pannóniából.

Képünk illusztráció.