Színésztársa válaszolt a „buzilobbizás” ellen felszólaló Kulkának

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt / MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

HÁTTÉR

Nyílt levélben válaszolt Bognár Zsolt színész Kulka Jánosnak a Kerényi Imre buzilobbival kapcsolatos levelére. Bognár szerint Kerényi csak az összegzője Kulkáék általános indulatainak; és akárki szólalna meg ellenvéleménnyel, ugyanúgy reagálnának „írások tucatjaival, avagy nyílt levelekkel”, így próbálva meg ellehetetleníteni a kiszemeltet. Bognár szerint Kulkáék provokálnak, mert megtehetik.


Szerinte Kulkáék ellenérzéseinek oka az, hogy Kerényi Imre színházeszménye merőben eltér az övéktől. “Való igaz, hogy számunkra nem a deviancia, a luciferi megdicsőülés, a romlottság felmagasztalása a cél, hanem a szépség, a férfi nő iránti szerelme, a férfi barátság, az igazabbá, a jobbá válás katarzisa az, ami közel áll” - írja Bognár Zsolt, aki levele elején megjegyzi, hogy évfolyamtársa volt Kulka Jánosnak a Színház és Filmművészeti Főiskolán. Bognár Zsolt szerint Kulka János az elmúlt 10-15 évben szinte minden, a nemzeti oldalt becsmérlő rendezvénynek részese volt, majd ezek után ő ír nyílt levelet Orbán Viktornak. “Tisztelettel kérlek, fogadd el, hogy vannak, és a jelek szerint meggyőző többségben vannak azok, akik másként látják a világot és engedtessék meg nekünk, hogy más értékrend szerint képzeljük el a művészetet, a színházat, a nevelést” - fogalmaz Bognár.


Bognár Zsolt


Kerényi Imre a Keresztény Színházi Fesztiválon úgy fogalmazott: „nyugodtan ki merem mondani: ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt. Egy új úton kell elindulni, fel kell venni ez ellen az erő ellen a harcot. Ez a buzilobbi tulajdonképpen, (…) ez ellen előadásokat kell létrehozni, de főleg iskolákat!” Kulka János hétfőn írt nyílt levelet az ügyben Orbán Viktornak, Alföldi Róbert „ormótlan kivagyiság”-nak nevezte a kijelentéseket. Kerényi „buzilobbizása” miatt egyre több politikai, civil és szakmai szervezet tiltakozik a miniszterelnöknél és követeli Kerényi Imre leváltását. A miniszterelnöki megbízott a Rádió Q-ban szerdán ugyan most azt mondta, szavait manipulatívan vágták össze, de véleményét megismételte. „A heteroszexuális reprodukálja magát, a homokos nem - így működik a világ. Szemérmesen műveljék a műfajt, nincs közöm Kulka homoszexualitásához, csak a színészi teljesítményéhez, sajnálom, hogy belekeveredett ebbe a dologba. A látva láttatásból vissza kellene venni” - idézi őt az Origo.