Színes fotókon az Orosz Birodalom utolsó pillanatai

Fotó: Sergey Prokudin-Gorsky / LIBRARY OF CONGRESS

-

Szergej Prokudin-Gorszkij orosz fényképész közel egy évtizedet töltött azzal az első világháború előtt, hogy megörökítse az Orosz Birodalom sokszínűségét. Több mint tízezer fényképének köszönhetően egyedülálló bepillantást nyerhetünk a cári Oroszország utolsó pillanatainak mindennapjaiba – ráadásul Prokudin-Gorszkij különleges technikájának köszönhetően színesben.


Szergej Prokudin-Gorszkij (1863–1944) azután került reflektorfénybe, hogy színes fotót készített Lev Tolsztojról – ekkor figyelt fel rá II. Miklós orosz cár is. Az uralkodó támogatását élvező fényképész egy különleges, sötétkamraként használható vonatkocsival járta be a forradalom előtti birodalom hatalmas területét, és mindent megörökített, amit csak látott.


1911 – Bukhara emírje, Alim Khan (1880-1944) nem sokkal a trónra kerülését követően. Az autonóm városállam uralkodójaként abszolút hatalommal bírt, azonban a belső-ázsiai emírség az Orosz Birodalom vazallusa volt. A szovjet hatalomátvétel után az emír Afganisztánba menekült.


Egy kereskedő tradicionális szőnyegeket, selymet és egyéb szöveteket kínál a szamarkandi piacon. A bódé falán a Korán egy lapja van bekeretezve.


Lau Dzhen Dzhau, kínai munkafelügyelő pózol teacserjék társaságában egy csakvai ültetvényen a mai Grúzia területén


Bár Prokudin-Gorszkij kamerája nem maradt fent, a színes fényképek eléréséhez használt eljárás megmaradt az utókornak. A mozdulatlan alanyokról 3 fekete-fehér képet készített, vörös, kék és zöld szűrőkön keresztül. Amikor a különböző spektrumban exponált képeket egyesítette, tökéletes színes képet kapott. Ott, ahol az alany nem maradt mozdulatlan – esetleg sebesen sodródó víz, vagy felhők vannak a háttérben – jól látszik, hogy el vannak csúszva a színek.


1909 – Pinkusz Karlinszkij, a Csernigov-zsilip felügyelője a Marinszkij-csatorna révkikötőjénél áll. Karlinszkij 84 éves volt a kép készültekor, és 66 éve szolgált a zsilipnél.


A Selyemút egyik kereskedelmi, intellektuális és spirituális központjaként Szamarkand lakossága rendkívül sokszínű volt: többek között tádzsikok, perzsák, üzbégek, arabok, zsidók és oroszok élték itt mindennapjaikat. A képen hagyományos viseletbe öltözött zsidó gyerekek veszik körbe a tanítójukat.


Prokudin-Gorszkij 1918-ban, a kommunista forradalom után hagyta el Oroszországot, és családjával Párizsban telepedett le. A költözéskor fényképeinek közel felét elkobozták az orosz hatóságok.


Rabok néznek ki egy zindanból, ami egy jellegzetes közép-ázsiai börtön, lényegében egy földbe vájt gödörre emelt alacsony építmény. A őr orosz stílusú egyenruhát és csizmát visel.


A. P. Kalganov fiával és unokájával a Zlatouszt nevű ipari városban az Ural térségben. A család a Zlatouszt fegyvergyárban dolgozott, amely az orosz hadsereg egyik legnagyobb beszállítójának számított az 1800-as éveket követően.


Prokudin-Gorsky

Dagesztáni szunnita muzulmán férfi tradicionális öltözetben, tőrrel az oldalán


Prokudin-Gorsky

Fiatal üzbég nő áll egy gazdagon díszített szőnyegen a jurtája ajtajában. Miután a 19. században meghódították Turkesztánt, az oroszok egyre nagyobb nyomást gyakoroltak a nomád népekre, hogy azok telepedjenek le és alapítsanak városokat.


Prokudin-Gorsky

Tádzsik férfi egy frissen elkapott madárral, Szamarkand közelében.


Prokudin-Gorsky

Szamarkandi dinnyeárus tradicionális közép-ázsiai viseletben.


Prokudin-Gorsky

Fiatal orosz parasztlányok gyümölccsel kínálják a vendégekeieket egy „izba” nevű hagyományos faház előtt állva Kirillov városának közelében.


Prokudin-Gorsky

Türkmén tevehajcsár gyapottal megrakott tevével. Közép-Ázsiában még jóval a vasút bevezetése után is tevekaravánokkal szállították az élelmet, nyersanyagokat és egyéb árucikkeket.


Prokudin-Gorsky

Egy pár pózol a közös portréjukhoz Gunib régióban, a Kaukázus hegység északi részén, a mai Dagesztáni Köztársaság területén.


Prokudin-Gorsky

Munkások és munkafelügyelők, amint egy gát betonalapjait készítik elő az Oka folyó partján levő Gyegyinovóban, Moszkvától délkeletre.