Szimfóniával emlékeznek Liverpoolban Hillsborough-ra

Fotó: AFP / PAUL ELLIS

-

HÁTTÉR

Michael Nyman szimfóniát írt a Hillsborough tragédia áldozatainak emlékére – 25 éve hunyt el 96 liverpooli futballszurkoló egy FA Kupa meccsen.


Az ismert angol zeneszerző, Michael Nyman szimfóniát írt Hillsborough áldozatairól, a művet július 5-én a Liverpool Biennálé megnyitásakor mutatják be – adta hírül a BBC. Az egy óra hosszúságú 11-es Szimfónia: Megemlékezés című darabot a Liverpool Filharmonikusok adja majd elő, a helyi mezzoszoprán énekesnő, Kathryn Rudge közreműködésével, aki elénekli a kilencvenhat áldozat nevét. A mű alapjául a Memorial című Nyman-mű szolgál, ezt a tragédia estéjén komponálta a zeneszerző.


-


„Remélem, hogy művem kicsiny, de fontos hozzájárulás lehet a szurkolókat elveszítő családok még mindig szükségesnek tűnő gyógyulási folyamatához.”


Mi történt Hillsboroughban?

1989. április 15-én a kilencvenhatan – köztük gyermekek – vesztették életüket a sheffieldi Hillsborough stadionban a Liverpool-Nottingham Forrest FA-kupa mérkőzésen – halálra taposták egymást az emberek. Első körben a szurkolókat ittassággal és rendzavarással vádolták – ez nem felelt meg a valóságnak, azóta tart a Justice for the 96 (Igazságot a 96-nak!) kampány. A rágalomhadjáratba Nagy-Britannia legnépszerűbb bulvárlapja, a The Sun is beszállt – a lap azóta eladhatatlan Liverpoolban. Későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a stadion nem felelt meg a követelményeknek, valamint a rendőrség sem készült fel megfelelően a mérkőzés biztosítására, és nem a szurkolók voltak a tragédia felelősei. A 25 évvel ezelőtti tragédiára áprilisban is emlékezik Liverpool városa: a Liverpool FC például arra kérte a világ sportrajongóit, hogy egy-egy szurkolói sállal fejezzék ki szolidaritásukat az elhunyt szurkolók családtagjainak. Az összegyűlt zászlókból pedig az évente megrendezett áprilisi megemlékezésen kirakják a 96-os számot az Anfield gyepén. A városi rivális Everton FC pedig saját stadionjánál állított emléket a kilencvenhatoknak.

Na és ki az a Michael Nyman?

Az angol zeneszerző a Királyi Zeneakadémián elvégzett tanulmányai után romániai népzenegyűjtéssel és a klasszikus zene tanulmányozásával tengette napjait, újabban Mexikóban él. Az idén hetven éves zeneszerző egy idő után a komponáláshoz is visszatért, legnagyobb sikereit filmzenéivel érte el: ő szerezte például A zongoralecke és a Gattaca muzsikáját is. Színdarabokhoz is készít zeneműveket, emellett zeneelméleti és zenetörténeti könyveket ír.