Szimbolikus zászlós gesztussal próbálkozott Hiller a Parlamentben

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi / VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Az Országgyűlés szocialista alelnöke rövid ideig kilógatta az uniós zászlót az ablakán. Majd elrakta, mondván, nincs mivel rögzíteni.


Igenis megfér az uniós és a magyar zászló a Parlament épületén – jelentette ki Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőjelölt az Országházban összegyűlt újságíróknak. Ő és Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke szimbolikus zászlóbontásra készült. Az aktus ugyanakkor meglehetősen rövidre sikerült: mivel nem volt mivel rögzíteni a lobogókat, kénytelenek voltak azokat rövidebb lóbálás után visszahúzni. Persze az újságírók kedvéért újból kilógatták azokat, hogy a fotósok kintről is készíthessenek felvételeket.Az Országház épületén és parlament nyitóülésén is csak a magyar, illetve a székely zászlót lehetett látni az elmúlt napokban. Az Országgyűlés sajtóirodája meg is írta ezzel kapcsolatban az Indexnek, hogy nincs olyan törvény, amely kötelezővé tenné, hogy az unió zászlaja látható legyen a Parlamenten. Hozzátette azt is, hogy a legtöbb uniós tagállamban a nemzeti kormányzati épületekre tűzik ki a lobogót, nem pedig a Parlamentre. Arra a kérdésre: zavarja-e, hogy a Parlament épületére Kövér László házelnök kezdeményezésére kitűzték a székely zászlót, Hiller azt válaszolta:
„Nekem azokkal a zászlókkal, amik kint vannak, nincsen bajom. Ami viszont nincs kinn, azzal bajom van.”

-


Ahogy azt az Ars Boni jogi folyóirat is írta: „nincs arra vonatkozó jogszabályi kötelezettség, hogy az uniós zászlót ki kell tűzni a Parlamentre, tulajdonképpen nem is jogellenes a jelenlegi helyzet.” Arra a kérdésre, hogy kezdeményezne-e törvényváltoztatást annak érdekében, hogy kint legyen a Parlamenten az unió zászlaja, Hiller úgy válaszolt, megtette már, amit tennie kellett. (Az uniós zászló kötelező kitűzését vagy felvonását kezdeményező törvénymódosítást pár nappal ezelőtt a DK-s Molnár Csaba nyújtott be a háznak.) Európában nem példa nélküli, hogy kirakják az unió zászlaját a parlament épületére. A német Bundestag délkeleti tornyán például nagyjából három éve jelent meg a 12 csillaggal díszített kék lobogó, amelyet Norbert Lammert, a Bundestag kereszténydemokrata elnökének kezdeményezésére raktak ki. Az ügyön pár euroszkeptikus kiakadt, hiszen Németországban rendeletbe foglalták, hogy mi lóghat az országgyűlés épületén, de ebben nem szerepelt az uniós zászló, mindössze a fekete-vörös-sárga nemzeti színű lobogó. A képviselőket nem kérdezték meg arról, szeretnék-e ha ennek ellenére is az épületen lógna a lobogó, de úgy tűnt nem különösebben zavarta őket. A szociáldemokraták, akiknek pont a délkeleti torony alatt vannak az irodáik, kifejezetten örültek. Más uniós tagállamok, például Románia és Lengyelország is vállalták, hogy lobogjon parlamentjükön uniós zászló is.