Szijjártót idézi az Európa Erődről szóló cikkben az Independent

-

Falak helyett emberi megoldást várnak az EU vezetőitől a migránsokat segítő szervezetek. Szijjártó falat ígér.


A Statewatch civil jogvédő szervezet által közzétett EU-s dokumentum szerint az unió politikusai az Európa Erőd kapuinak bezárását fontolgatják – írja az Independent. Az egyelőre csak vázlatként létező irat a menekültek regisztrálására és ujjlenyomatuknak rögzítésére szolgáló központok felállításáról, valamint az európai határvédelmi szervek munkáját összehangoló Frontex kitoloncolási jogkörének bővítéséről szól.

A Guardian cikke idézi Szijjártó Péter külügyminisztert is, aki arról nyilatkozott, hogy minél gyorsabban fel akarják építeni a Szerb határra tervezett kerítést.

„Semmi sem szimbolizálja annyira az Európa Erődöt, mint a kerítésépítés” – mondta Iverna McGowan, az Amnesyt International vezetője. McGowan szerint egy biztonságközpontú megközelítés nem lehet a megoldás. Ezzel nem fog eltűnni a táborokban élő négymillió szíriai menekült.

A tenger felől érkező menekülteket támogató Migrant Offshore Aid Station igazgatója, Martin Xuereb arról beszélt a dokumentum kapcsán, hogy nem lehet hagyni a tengeren vesztegelve meghalni az embereket. Ez kellene legyen a legfontosabb az EU vezetői számára. Csak idén több mint 60 ezer menekült érkezett Olaszországba a tengeren, és több mint kétezren vesztek oda út közben.

A legutolsó, nyolcszáz életet követelő hajókatasztrófa után az EU megpróbált megoldást keresni a menekültkérdésre. Egy EU-s tisztségviselő szerint a megoldásként kitalált kötelező menekültkvótákat soha nem fogják támogatni a tagállamok. A kezdeményezést addig hígítanák, amíg abból csak önkéntes vállalások maradnának, azok is inkább a következő hónapra elhalasztva.