Szijjártóék már megint vitába keveredtek a német diplomáciával

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Bot

-

Most az Orbán-kormány népszavazási kezdeményezése a vita tárgya.


A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Altusz Kristóf helyettes államtitkár még hétfőn konzultál a budapesti német nagykövettel a Magyarországot ért támadásokról.

A Der Spiegel című német lap Mindenki önmagáért címmel hosszabban tudósított a migrációs helyzetről. Ebben idézték Martin Schulzot, az Európai Parlament elnökét, aki úgy nyilatkozott: "Magyarországnak az elosztási kulcs szerint éppen 1294 menekültet kell kapnia, nem érthető számomra, hogyan lehet ez ellen népszavazást tartani, hacsak az ember ezt nem úgy érti, mint egy további lépést a szolidaritás és közös felelősség Európájától való elfordulásban."

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Martin Schulzról és barátairól egyre inkább azt kell gondolnunk, hogy szándékosan értik félre az európai kihívásokat, és az azokra adott magyar választ".

Emlékeztetett: Magyarország az Európai Bíróságon támadta meg a kötelező betelepítési kvótáról hozott eddigi uniós döntést, és népszavazáson kéri ki az emberek véleményét a betelepítési kvótára vonatkozó jövőbeli elképzelésekről.