Szijjártóék elfelejtették, hogy tárgyalnak az egyik legmenőbb céggel

Fotó: AP / Paul Sakuma

-

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnál rossz választ adtak vasárnap, már fél éve keresik a kapcsolatot a Teslával.


A múlt héten Elon Musk Hollandiában megnyitotta a Tesla első európai gyárát, és bejelentette azt is, hogy más európai országokban is terveznek nyitni. A Portfolio.hu akkor megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), ahonnan azt a választ kapták, hogy a KKM „eddig nem kereste meg a Teslát, és nem is tartja reálisnak, hogy a luxuskategóriás elektromos autók gyártása átkerüljön Európába”.


A minisztériumnál azonban rájöttek, rosszt választ adtak, és kiderült az is, hogy már fél éve dolgoznak azon, hogy kapcsolatba lépjenek az elektromos autókat gyártó Teslával – tudta meg az Index.


Először Szemerkényi Réka magyar nagykövet tett látogatást az autógyár kaliforniai központjában, egy hónappal később pedig Szijjártó Orsolya hágai nagykövet találkozott az európai összeszerelő műhely vezetőjével, ahol olyan utalásokat tettek, hogy a Tesla tervezett olcsóbb, tömegszériás modelljei miatt szükség lesz több európai összeszerelő üzemre vagy üzemekre. Közép-Kelet-Európa pedig elhelyezkedése miatt logikus választás lenne. Hogy egy vagy több ilyenre tényleg szükség lesz-e, az legkorábban 2016-ban derülhet ki.

A lap úgy tudja, Szijjártó Péter utasítást adott Czakó Judit New York-i külgazdasági attasénak, hogy célzott látogatást tegyen a kaliforniai központban, figyelembe véve azt is, hogy jövőre már lehet szó a Teslánál egy újabb európai gyártási központról.