Szijjártó visszaszólt a kerítést bíráló francia külügyminiszternek

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A magyar külügyminiszter a francia ügyvivőt is bekérette hétfőre. Korábban a francia külügyminiszter élesen bírálta Magyarországot a határzár miatt. Szijjártó szerint viszont inkább megoldást kellene keresni a minősítgetés helyett.


Megdöbbentőnek és egyben elképesztőnek minősítette Laurent Fabius francia külügyminiszternek a magyar határzárat bíráló nyilatkozatát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és jelezte, hogy hétfőre bekéretik az ideiglenes francia ügyvivőt a külügyminisztériumba. Az MTI-nek vasárnap adott nyilatkozatában Szijjártó azt mondta: úgy tűnik, Európában egyesek még mindig nem képesek megérteni azt, hogy Magyarországra milyen elképesztő és drámai nyomás hárul bevándorlási szempontból a Nyugat-Balkánon keresztül. A miniszter szerint az év végére drámai helyzet alakulhatna ki Magyarországon, ha a kormány nem tesz valamit.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy álláspontja szerint az a jó európai, aki az európai szabályokat betartja. A legfontosabbak közé tartoznak a schengeni szabályok, amelyek világosan rögzítik minden uniós tagállamnak azt a kötelezettségét, hogy meg kell védeni a saját és az Európai Unió külső határait. Magyarország ezt teszi és ezzel megfelel uniós kötelezettségeinek.

Az a politika, vagy stratégianélküliség, amely jelenleg egyelőre a bevándorlással kapcsolatos uniós politikát övezi, drámai hatással lehet a kontinensre – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy „egymás megdöbbentő és alaptalan minősítése helyett inkább arra kellene koncentrálni, hogy Európa szempontjából közös megoldást kínáljunk”. A közös megoldást szerinte abban kellene keresni, hogy miként állítható meg az a bevándorlási nyomás, amely Európára, és azon belül Magyarországra nehezedik.

A francia külügyminiszter az Europe 1 kereskedelmi rádiónak, az I-Télé hírtelevíziónak és a Le Monde című napilapnak adott közös interjúban „botrányosnak” nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt. Laurent Fabius szavai szerint „nagyon szigorúan” ítéli meg Magyarország fellépését, amely szerinte „nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket”, amikor határzárat épít.

„Olyan drótkerítés felhúzása, amelyet még állatoknak sem csinálnak, nem az értékek tiszteletben tartása” – fogalmazott Fabius. Szerinte „természetesen” fel kell számolni a falat, és az Európai Uniónak „komoly és szigorú” tárgyalásokat kell az ügyben folytatnia az ország vezetőivel.

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar diplomácia nem hagyhatja szó nélkül ezt a nyilatkozatot, ezért hétfőre bekéretik az ideiglenes francia ügyvivőt a külügyminisztériumba és hivatalosan tájékoztatják a magyar kormány álláspontjáról. Szijjártó arra készül, hogy személyesen is beszél francia kollégájával az ügyről az uniós külügyminiszterek jövő hét végi luxembourgi tanácskozásán.