Szijjártó ünnepel Putyinnal Kínában

Fotó: RIA Novosti / Astakhov Dmitry

-

A győzelemnapi ünnepségére számos ország államfője hivatalos, tőlünk a külügyminisztert hívták.


Harminc államfő, illetve állami vezető megy el a kínai győzelemnapi megemlékezésekre, és 17 külföldi ország csaknem ezer katonája vonul fel a szeptember 3-i parádén – jelentették be kedden Pekingben.

Csang Ming külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy minden, a második világháború végének 70. évfordulójára Pekingbe érkező állami vezető részt vesz a katonai parádén. Ezzel nyilvánvalóan arra utalt, hogy Pak Gun Hje dél-koreai államfő ugyan már jelezte részvételét, de eddig még nem erősítették meg, hogy a parádén is ott lesz-e, vagy sem.

A bejelentés szerint az ünnepségeken jelen lesz többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök, Cahiagín Elbegdordzs mongol elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi, Egyiptom államfője, a Cseh Köztársaság képviseletében Milos Zeman elnök, Nicolás Maduro, Venezuela elnöke, Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke, Truong Tan Sang vietnami államelnök és Omar Hasszan al-Bashir szudáni elnök.

Tíz nemzetközi szervezet vezetője is Pekingben lesz, köztük Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Hat volt politikus közül Tony Blair egykori brit kormányfőt, Gerhardt Schröder volt német kancellárt és Murajama Tomiicsi japán exminiszterelnököt említették.

19 ország, köztük Franciaország, Olaszország, India, Brazília küldi el külügyminiszterét vagy védelmi miniszterét. Budapesten a külgazdasági és külügyminiszter kapott meghívást, így Szijjártó Péter tárcavezető képviseli Magyarországot.

Észak-koreai részről Csö Rjong Hö, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának elnökségi tagja, a központi bizottság titkára vesz részt az eseményeken. Őt hazájában befolyásos, Kim Dzsong Unhoz közeli politikusként jellemzik.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Abe Sindzó japán kormányfő miért nem jön el a kínai fővárosba, a külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: több alkalommal is világossá tették, megemlékezésük nem irányul egyetlen ország, így Japán ellen sem. Peking a kétoldalú kapcsolatok javításában érdekelt – fűzte hozzá. Kína a parádéval nem erejét akarja fitogtatni, hanem a béke iránti elkötelezettségét akarja kifejezni – mondta Csang.

A díszszemle masírozó külföldi katonavendégei közül 11 ország külön alakzatban vonul fel, míg 6 ország fegyveres erejét kisebb egységek képviselik majd. Az előbbiek között lesznek Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Mexikó, Pakisztán, Mongólia és Szerbia katonái is. Ábécésorrendben fognak vonulni. Ez az első alkalom, hogy kínai parádéra külföldi katonákat hívtak.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea hadserege nem lesz jelen. Erre Csü Zsuj, az általános vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének helyettes vezetője azt mondta, tiszteletben tartják más országok, illetve hadseregek döntését, de hozzátette, távolmaradásukkal „nem változtatják meg a történelmet”.