Szijjártó: Ukrajnának ez fájni fog

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Magyarország megvétóz és blokkol minden, Ukrajnának kedvező kezdeményezést.


Magyarország az EU-ban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azután reagált, hogy Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt.

"Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben" – mondta a magyar diplomácia vezetője Szingapúrban, ahol az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegációval érkezett. Szijjártó szerint szégyen és gyalázat, hogy Ukrajna elnöke aláírta az oktatási törvényt.

A jogszabály a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt komoly tiltakozásokat váltott ki belföldön és külföldön is. A törvény alapján a nemzeti kisebbségeknek ötödik osztálytól az anyanyelvi tárgyak kivételével minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

Porosenko eddig azt mondta, hogy Ukrajnát közelebb akarja vinni Európához, a mostani döntésével azonban "jó messzire távolodott Európától, éppen az ellentétes irányba tett egy hatalmas lépést" – mondta Szijjártó. Porosenko eddig európai Ukrajnáról beszélt, de "ezt gyakorlatilag innentől kezdve el is felejtheti", mert Magyarország minden létező fórumon, minden nemzetközi szervezetben, elsősorban az EU-ban, blokkolni fog minden olyan kezdeményezést, amely Ukrajnának kedvező lenne.

Most, hogy az EU-Ukrajna közötti társulási megállapodás, valamint az ukránok vízummentessége életbe lépett, az ukránok "azt az álmot dédelgetik", hogy a keleti partnerség jegyében még tovább lépnek az európai integráció felé vezető úton.


Na, ezt most pont elfelejthetik"

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó szerint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelenleg zajló ülésén Magyarország meg fog vétózni minden olyan EU-s felszólalást vagy álláspontot, amely nem ítéli el Ukrajnát kellő erélyességgel és kellő határozottsággal.