Szijjártó Törökországban kampányol javaslata mellett

Fotó: AFP / FAYEZ NURELDINE

-

A magyar külügyminiszter hétfőn a visegrádiakkal tárgyal, onnan megy Ankarába, majd Brüsszelbe. A törökök is segítséget kérnek a menekültválság kezeléséhez, ám ők inkább a szíreket küldenék Európába, mintsem hogy Európa odaküldjön pénzt a menedékesek ellátására.


Az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozása, illetve a szerdai brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozó előtt a V4-országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) külügyminiszterei hétfőn Prágában egyeztetnek - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A magyar külügyminiszter hétfőn a visegrádiakkal tárgyal, onnan megy Ankarába, majd Brüsszelbe. A törökök is segítséget kérnek.

Donald Tusk, az uniós országok állam-, illetve kormányfői testülete, az Európai Tanács elnöke csütörtökön hívott össze rendkívüli EU-csúcstalálkozót a menekültválság megvitatására. A KKM közleménye szerint a prágai tanácskozáson részt vesz az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg külügyminisztere is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Prágából Törökországba utazik tovább, hogy ott kedden ismertesse a magyar kormány javaslatát, amely szerint az EU-nak át kellene vennie a törökországi, jordániai és libanoni menekülttáborok finanszírozását.


A törökök inkább küldenék a szíreket

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök felhívására menekültek százai - többségükben szírek - fordultak vissza a törökországi Edirne városból, ahol kedd óta próbáltak átkelni az előttük lezárt görög határon. Egy 500 főből álló menekültcsoport, amely meglehetősen nehéz körülmények között a határhoz vezető autópálya mellett táborozott és amely az elmúlt napokban többször összecsapott a rendőrökkel, szombat este a hatóságok által biztosított egyik buszon elhagyta a helyszínt.

A városban maradt ugyanakkor még mintegy 1500 ember. Akadnak, akik még csatlakozni akarnak hozzájuk, de a migránsok egy része visszatért Isztambulba. A török miniszterelnök szombat este Ankarában a kialakult helyzet megoldása érdekében a migránsok hat képviselőjével találkozott. A megbeszélés után kormányfő Twitter-oldalán arra kérte a menekülteket, hogy ne menjenek a határhoz.

"Szír testvéreink hangját az egész világ hallotta" - fogalmazott Davutoglu. Megígérte, hogy továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a török földön tartózkodó több mint 2 millió szír menekültért. "Készek vagyunk akár repülővel is olyan országokba küldeni az embereket, amelyek kinyitják kapuikat, de sajnos egy ország sem reagált kedvezően" - fejezte ki sajnálatát a török miniszterelnök.

A kormányfő közölte, Törökország megteszi a szükséges lépéseket, hogy az ENSZ napirendjére tűzze a menekültügyet. "Személyesen küldök levelet a világ vezetőinek az Önök problémáiról, és felkérem őket, hogy fogadják be Önöket" - biztosította Davutoglu a szíriai menekültek képviselőit.