Szijjártó: Természetes, hogy az emberek döntenek a menekültekről

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Demokráciában természetes, hogy az ország jövőjét meghatározó kérdésekben az emberek mondanak véleményt és döntenek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.


Arra reagált, hogy Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján a magyar kormány kvótákkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésére vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta: "minden országnak joga van saját nemzeti döntéseket hozni, az én politikai értékelésem azonban kritikus". "Nem hinném, hogy ma Európa úgy tudná kezelni a menekültválságot, hogy egyes országok a saját polgáraikra testálnak bizonyos kérdéseket annak érdekében, hogy aláássák a közösen európai szinten elfogadott döntéseket". Gentiloni óva intett olyan precedensektől, amelyek "negatívak, vagy akár veszélyesek is lehetnek".

Szijjártó szerint azonban demokráciában teljesen természetes, hogy az ország jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekben az emberek mondanak véleményt és hoznak döntést. Szerinte ráadásul még egyetlen olyan közös európai megoldás sem született, amely eredményes választ adna a bevándorlási válság kihívásaira.

A miniszter úgy látja, nem megoldás az, hogy "egyes országok nem tartják be a közös szabályokat, majd ennek terhét szét akarják osztani azok között, akik mindent megtesznek a közös szabályok betartása érdekében".