Szijjártó szerint kész a menekültek elleni macedón–bolgár védvonal

Fotó: MTI/EPA / Vaszil Donyev

-


Gyakorlatilag létrejött a macedón–bolgár védvonal azáltal, hogy Macedónia meghozta a döntését a határőrizet szigorítására és a határ lezárására, és Bulgária jelentős hosszban épített, illetve épít kerítést déli határán – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szófiából telefonon nyilatkozva, miután csütörtökön tárgyalt Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel és Daniel Mitov külügyminiszterrel.

Macedónia január 20-án zárta le Görögországgal közös határát, ami miatt több száz menekült görög területen rekedt.

„Jelenleg védtelenek vagyunk délről, mert Görögország nem hajlandó részt vállalni a schengeni kötelezettségek teljesítéséből. Ezért minden eddiginél közelebb kerültünk ahhoz, hogy Európának egy macedón–bolgár védvonal jelentse a védelmet dél felől” – mondta. A védvonal létrejötte szerinte azt támasztja alá, hogy Bulgária érett és felkészült a schengeni tagságra, „ezért Magyarország támogatja és haladéktalanul kezdeményezi, hogy Bulgária minél előbb kapjon felvételt a schengeni övezetbe” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A bevándorlók jelenlegi útvonalát figyelve a bevándorlási hullám megállításában jelenleg Bulgáriának és Macedóniának jut szerep. Szijjártó szerint amellett, hogy Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniával olyan megállapodást kell kötnie az Európai Uniónak, amelynek keretében utóbbi alapvetően pénzügyi és technikai támogatást biztosít az országnak a határvédelemre. Néhány ország már most is ad támogatást Macedóniának, köztük Magyarország, amely mintegy 30 rendőrt vezényelt oda.