Szijjártó szerint képmutatás jellemző az osztrák belpolitikára

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

„Illúzió volt azt gondolni, hogy az osztrák kancellárváltás kultúraváltást hoz az osztrák belpolitikában, mély csalódást okoz Christian Kern keddi kijelentése" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján.


A tárcavezető kiemelte: az előző kancellár "elfogadhatatlan módon a 20. század legsötétebb diktatúrájához hasonlította Magyarországot", és ő már ugyan nincs hivatalban, de az új kancellár sem hozott kultúraváltást. Európaiatlan, elfogadhatatlan, ha valaki Magyarországot és a magyarok által megválasztott miniszterelnököt bármilyen módon "kapcsolatba hozza az elmúlt évszázad legszörnyűbb és legsötétebb diktatúráira utaló kifejezésekkel" - fogalmazott.

Az osztrák kancellár Bécsben újságíróknak azt mondta, illúzió azt gondolni, hogy a menekültek jelentette problémát ki lehet iktatni azáltal, hogy az államot "vezérelvű állami berendezkedéssé változtatjuk", ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök teszi.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter


Szijjártó Péter kifejtette: frusztráltság és képmutatás jellemző az osztrák belpolitikára a bevándorlási válság kezelésével kapcsolatban. Miközben az egyik legnagyobb vita arról folyik, hogy építhet-e "szárnyas kapukat" Ausztria a Brenner-hágón - ami lehet, hogy jogos és indokolható döntés -, a kancellárnak nem kellene ilyen kijelentéseket tennie - mondta.


Christian Kern osztrák kancellár


Az osztrák elnökválasztással kapcsolatos kérdésre a külügyminiszter közölte: az egyetlen dolog, amit Magyarország tehet, hogy tiszteletben tartja az osztrák nép döntését.

Szijjártó Péter az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozását felidézve arról is beszélt, hogy olyan előterjesztést kaptak a bevándorlási válsággal kapcsolatban, amely Európa és az európai emberek biztonságáról semmit nem mondott, a határok védelmét nem említette, és a schengeni rendszer túléléséhez szükséges intézkedések sem szerepeltek benne. Ha ezt a szöveget fogadták volna el, a határozat az eddigi zsákutcában csak még mélyebbre vezette volna EU-t - vélekedett. Hozzátette: ráadásul a szöveg tervezetében abból indultak ki, hogy elfogadható a bevándorlás további ösztönzése. Mint mondta, világossá tette, hogy Magyarország él a vétójogával, ha nem kerül be a négy javaslata a szövegbe, és ezek végül mind bekerültek.

Kifejtette: így szerepel a határozatban, hogy folytatni kell a Schengen 2.0 terv vizsgálatát, a javaslat az uniós intézmények előtt van.


Ugyancsak felbukkan a határozatban a határok védelmének fontossága, miként az is, hogy az EU területén kívül kell eldőlnie, jogosult-e valaki a menekültstátusra vagy sem, azaz EU-n kívüli hotspotokat kell létrehozni. Aki ugyanis egyszer már idejön, azt nehéz visszaküldeni, a visszafogadási mechanizmusok nehezen működnek, az elmúlt két hónapban Görögország és Törökország között mintegy 400 ember visszafogadására került sor - közölte.

Szijjártó Péter a negyedik magyar javaslatként említette, hogy az EU-nak segítséget kell nyújtania Irak kurd térségének is, mivel ott is nagyon sok menekült él.

Mivel Magyarország javaslatai szerepelnek a határozatban, végül támogatták a dokumentum elfogadását - emlékeztetett a külügyminiszter.