Szijjártó szerint irigylik a külügyminiszterek, mert nyíltan beszélhet

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A miniszter szerint a határvédelem is a szolidaritás egyik formája.


Lassan elegünk van a szolidaritásról szóló frázisokból, miszerint nem szabad szemezgetni, és minden országnak be kell fogadnia a menekülteket – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Wiener Zeitungnak. Szerinte azzal, hogy Magyarország megvédi az EU külső határát, az egész uniót védelmezi. Magyarország eddig több mint 800 millió eurót költött határvédelemre – beleértve az infrastrukturális, személyi és kiképzési kiadásokat.

"A határvédelem miért nem tartozik bele a szolidaritás kategóriájába? Nem vagyunk szolidárisak, ha Szlovéniába és Bulgáriába küldünk segítséget?" – mondta a miniszter.

Szijjártó szerint Magyarország közreműködne a földközi-tengeri bevetésekben is. "Már régóta mondjuk, hogy bevethető egységre van szükség, amely biztosítja a tengeri határokat." Bonyolult, de nem lehetetlen ügyről van szó, és szerinte ezen az utóbbi két évben kellett volna dolgozni a menekültelosztás kvótájáról szóló egyeztetések helyett.

Szijjártó szerint az EU ereje az egységben rejlik, amelyet meg kell őrizni. Ezért nem tudja Magyarország már meghallani az uniós pénzekkel kapcsolatos fenyegetéseket és zsarolási kísérleteket – mondta a miniszter. Amikor Magyarország belépett az unióba, a megállapodás arról szólt, hogy megnyitja piacát és pénzügyi forrásokban részesül, és ebből számos osztrák, német, francia és más vállalkozások óriási hasznot húztak. "Az uniós támogatások nem humanitárius segítségnyújtást jelentenek" – mondta a miniszter, aki szerint ezek a pénzek szerződés alapján folynak be Magyarországra és más államokba, ennek előnyét pedig a külföldi cégek is élvezik.

Amikor két éve az illegális bevándorlás biztonsági kockázatairól és az unió védelmének szükségességéről beszéltünk nácinak és fasisztának bélyegeztek minket, többek között így tett az akkori osztrák kancellár is – mondta Szijjártó. Mindez akkor történt, amikor Magyarország kerítést épített. "Amikor az osztrák kormány később ugyanazt tette a szlovén-osztrák határon, akkor úgy emlegették, hogy kapu oldalsó szárnyakkal" – mondta a miniszter, aki ezt érti képmutatás alatt.

Szijjártó szerint nem csoda, ha Nagy-Britannia kilépése után a két legnagyobb gazdaság, Franciaország és Németország megerősíti együttműködését. "Már világossá tettük: az unió mélyítése és azon belüli tömörülések létrejötte nem szabad, hogy ahhoz vezessen, hogy aki nem tagja ennek a csoportnak, az rosszul jár." Magyarország érdekelt az eurózóna sikerében, a magyar export nagy része oda irányul.

A miniszter szerint 2010 és 2011-ben az Európai Néppártban arról folyt a vita, hogy a bevándorlás válasz lesz-e a munkaerőpiaci és a demográfiai kihívásokra. "Mi akkor azt mondjuk, hogy semmiképpen, hiszen amíg munkanélküliség van Európában, addig a meglévő tartalékokat kell használni, és ha demográfiai probléma van, akkor a családok számára vonzó politikát kell kialakítani." Szerint Európa védelmére van szükség, a migrációt pedig veszélynek kell tekinteni.

„Sok kollégám azt mondja, hogy irigyelnek, mert nyíltan beszélhetek" – mondta Szijjártó. "Mivel otthon stabil többségünk van a parlamentben és a lakosság minket támogat, abban a luxusban van részünk, hogy őszinték lehetünk."